woensdag, mei 15, 2024
HomePremier LeagueHavertz gaat door: Arsenal houdt stand in verhitte derby

Havertz gaat door: Arsenal houdt stand in verhitte derby

Arsenal FC heeft de 195e Noord-Londense derby nipt gewonnen. In een bewogen wedstrijd kwam Kai Havertz opnieuw als een van de matchwinnaars uit de bus

Toen Kai Havertz Arsenal in de 38e minuut op een 3-0 voorsprong zette, was de wedstrijd al beslist – en het was moeilijk voor de toeschouwers in het Tottenham Hotspur Stadium om te begrijpen waarom. De thuisploeg vocht goed in een Noord-Londense derby die vanaf het begin intens was, was in de beginfase gelijkwaardig aan de titelpretendenten van de buren en scoorde zelfs het eerste doelpunt – zij het in het verkeerde doel: Höjbjerg had de pech dat hij een scherpe corner van Saka in eigen doel kopte in een kopduel met Tomiyasu (15e minuut).

Daarna werd het nog erger voor Tottenham: binnen vier minuten kreeg Spurs drie uitstekende kansen uit corners, maar het lukte niet om de verdiende gelijkmaker te scoren. Romero kopte nipt naast (19e) en raakte daarna van dichtbij de paal (21e). En toen zijn centrum-back partner van de Ven kort daarna de bal over de lijn kopte nadat een corner in eerste instantie was weggewerkt, greep de VAR in en annuleerde het doelpunt wegens zeer licht buitenspel (23′).

Authorisatie en doelpunt: Havertz’s run gaat door

Terwijl Arsenal’s vroege voorsprong hen nauwelijks vertrouwen gaf, bleven Spurs krachtig aanvallen – om vervolgens de volgende tegenslag te incasseren. Nadat eerst Kulusevski en daarna Maddison ten val kwamen in het strafschopgebied van Arsenal, claimde Tottenham twee strafschoppen, maar kreeg er slechts één tegen toen Havertz een prachtige diagonale bal over het halve veld naar Saka speelde in de daaropvolgende tegenaanval. De vleugelspeler versloeg Davies op zijn weg naar het midden en eindigde zelfverzekerd in de linkerhoek (27′).

De twee Duitse spelers op het veld beleefden een fundamenteel andere eerste helft, en niet alleen daardoor: terwijl Spurs-aanvaller Werner na een half uur moest worden gewisseld vanwege een blessure (31), volgde Havertz zijn geweldige assist op met een eigen doelpunt: Na een uitstekende corner van Rice brak de international door in het vijfmetergebied en kopte van dichtbij zijn twaalfde doelpunt van het seizoen binnen (38′). Arsenal had in de eerste helft drie doelpunten gemaakt uit vier schoten op doel, terwijl geen van de acht pogingen van Spurs tot een doelpunt had geleid. Symptomatisch: zelfs Son miste vanuit de beste positie (45′).

Tottenham komt terug – Arsenal spaart zichzelf voor de afwerking

Na rust was Arsenal niet meer zo efficiënt als in de eerste helft: een duikende kopbal van Tomiyasu vloog over (48′) en Vicario redde uitstekend op Saka om een 4-0 eindstand te voorkomen (53′). Voor de gastheren bleef de centrale verdediger de gevaarlijkste speler: Romero miste eerst nog een kopkans (51′), voordat hij uiteindelijk zijn vierde grote kans van de dag benutte – zij het na een slechte pass van Raya, die de bal ongehinderd op de borst van de Argentijn kegelde (64′).

Tottenham bleef aanvallen, maar kon nauwelijks iets forceren – tot de volgende penalty werd toegekend in het strafschopgebied van Arsenal. Dit keer kon scheidsrechter Oliver na het bekijken van de videobeelden niet anders dan naar de stip wijzen: Rice had Davies duidelijk geraakt – Son zette de strafschop veilig om en bracht de stand op 2:3 (87′). Arsenal moest nog een keer bibberen en kreeg een aantal passes in het eigen strafschopgebied te verwerken, maar wist stand te houden voor een nipte overwinning

Arsenal behoudt dus de eerste plaats, maar moet blijven hopen op een misstap van ManCity, dat minder wedstrijden in de benen heeft. Aanstaande zaterdag (13.30 uur) wacht de volgende test voor de Gunners tegen Bournemouth. Voor Tottenham is de volgende Londense derby op Chelsea FC op donderdag (20.30 uur).