woensdag, mei 15, 2024
HomePremier LeagueMan City wankelt maar valt niet: Joker Haaland boekt moeizame zege in...

Man City wankelt maar valt niet: Joker Haaland boekt moeizame zege in Nottingham

De vijfde competitietrible op rij valt in de categorie moeizame overwinning: Manchester City had het lang moeilijk in Nottingham, maar de individuele klasse van de Skyblues maakte uiteindelijk het verschil. Daardoor blijft Man City koploper Arsenal op de hielen zitten.

Liverpool verslapte op speeldag 35, Arsenal scoorde drie keer in een verhitte derby in Noord-Londen – waardoor Manchester City moest volgen op de derde plaats van de titelkandidaten. Coach Pep Guardiola moest het echter doen zonder Foden, die acht doelpunten maakte in zijn laatste zes competitieoptredens maar nu afwezig was door ziekte, voor het bezoek aan het op de 17e plaats staande Nottingham. Guardiola voerde twee wijzigingen door ten opzichte van de 4-0 overwinning op Brighton midweeks. Grealish en Doku vervingen Foden en Kovacic (bank) in het eerste elftal. Haaland zat weer op de bank nadat hij de vorige wedstrijd had gemist vanwege spierproblemen.

De hooggeplaatste bezoekers hadden vanaf het begin allesbehalve een gemakkelijke wedstrijd. Nottingham trad brutaal op en kwam al in de eerste minuut voor het doel van Ederson. De Sky Blues kregen de eerste echte kans via een schot van De Bruyne, dat door Forest-doelman Sels op de paal werd gekeerd (9′), maar de thuisploeg kreeg in de eerste helft meer en betere kansen

Nottingham verzuimt te scoren

Gibbs-White met een vrije trap over de lat (12′) of Williams met een schot in de korte hoek dat werd gepareerd door Ederson (15′) maakten het gevaarlijk voor Nottingham. Zoals verwacht had City meer balbezit, maar het ontbrak de bezoekers aan een sprankelend aanvalsidee. Een set-piece maakte aanvankelijk het verschil. Gvardiol kopte een corner krachtig in de korte hoek en nam zo de leiding (32′)

Nottingham bleef echter moedig: Wood miste een goede kans in het vijfmetergebied toen hij de bal over kopte (38′). Kort voor rust tikte Murillo de bal na een corner met zijn hak net over de lat (45.+3). Een gelijkmaker op slag van rust zou verdiend zijn geweest.

Hetzelfde gold voor de eerste tien minuten van de tweede helft. Wood miste opnieuw een goede kans in het vijfmetergebied (47′), Hudson-Odoi schoot de bal voorlangs (48′) en Gibbs-White kopte naast het doel van ManCity (51′), dat Ortega Moreno nu bewaakte voor Ederson, die in de rust was gewisseld met een blessure.

Joker Haaland maakt het verschil

Kort na rust was ManCity goed op dreef, maar opnieuw slaagde Nottingham er niet in om van hun goede spel te profiteren. Dat zou zich wreken. De bezoekers kwamen terug in de wedstrijd en Haaland vierde in de 62e minuut zijn rentree na twee wedstrijden afwezigheid. En amper negen minuten later maakte de Noor het verschil.

De Bruyne stuurde de joker het strafschopgebied in, Haaland was Murillo te slim af en schoot langs Forest-doelman Sels om er 2:0 van te maken (71′). Daarna kon Nottingham niet meer terugkomen in de wedstrijd. Behalve een afstandschot van Hudson-Odoi, dat door Ortega Moreno uit de verre hoek werd geveegd (87′), gebeurde er niet veel meer. In plaats daarvan was City nu weer zeker van de bal, nestelde het zich op de helft van de tegenstander en bracht het de wedstrijd tot een gecontroleerd einde.

ManCity blijft Arsenal op de hielen zitten. Het gat is slechts één punt – en Guardiola’s team heeft een wedstrijd minder gespeeld. Volgende week zaterdag staan ze thuis tegenover Wolverhampton Wanderers (18.30 uur). Nottingham, dat nog steeds in degradatiegevaar verkeert, moet zaterdag ook nog spelen tegen hekkensluiter Sheffield United (16.00 uur).