vrijdag, mei 17, 2024
HomeFootballTitel verdedigd: Sturm draait verhitte bekerfinale om tegen Rapid

Titel verdedigd: Sturm draait verhitte bekerfinale om tegen Rapid

Voor de tweede keer op rij versloeg Sturm Graz Rapid in de bekerfinale. Na een achterstand bij de rust draaiden de Stiermarkers een felbevochten wedstrijd in Klagenfurt om met een vroege en een late goal in de tweede helft

Sturm Graz heeft woensdag voor de zevende keer de beker gewonnen. In een intense finale tegen Rapid in Klagenfurt bogen de Steiermarkers een 1-0 achterstand bij de rust om in een 2-1 zege en herhaalden de coup van vorig jaar. Toen zegevierden ze ook al tegen de groen-witte ploeg. Na het doelpunt van Seidl voor Rapid (43′) waren het een eigen doelpunt van Querfeld (49′) en een treffer van Horvat (81′) die de wedstrijd beslisten.

Sturm, dat nog steeds kans maakt op de dubbel als koploper in de Bundesliga, was de betere ploeg, in ieder geval in de tweede helft, en blonk opnieuw uit met hun fitheid. Rapid daarentegen moet nog steeds wachten op hun eerste titel in 16 jaar.

Drie dagen na het gelijkspel in Salzburg bracht Sturm Jatta in voor Böving in de aanval en Schnegg verving Lavalee in de verdediging. Rapid-coach Robert Klauß, die onlangs kritiek kreeg van Christian Ilzer omdat hij een aantal vaste spelers op rust had gezet, stelde dit keer een duidelijk A-team op, geleid door doelpuntenmaker Burgstaller.

Snel met de eerste treffer

Voor 30.000 toeschouwers in de uitverkochte Wörthersee Arena vochten de tegenstanders een intens, snel duel uit met weinig speelse elementen, veel wisselingen van balbezit en twee vroege kansen. Cvetkovic van Rapids kopte uit een corner in kansrijke positie net naast (4e) en Jatta kreeg de bal op een paar meter van het Weense doel niet onder controle (5e).

Klauß moest nog geen kwartier na de wedstrijd wisselen toen Grgic in het heetst van de strijd op de voet van teamgenoot Auer stapte en deze niet verder kon. Oswald kwam erin en Kasanwirjo verhuisde naar de linkerkant van de verdediging. De Nederlander moest later ook bijna het veld verlaten nadat hij vol in het gezicht werd geraakt door Biereth (40′), maar kon uiteindelijk verder

Even later stond het 1:0 voor Rapid. Het doelpunt was vooral te danken aan Grüll, die eerst als een stier de bal van Gazibegovic afpakte, vervolgens als een gazelle meerdere verdedigers in het strafschopgebied uitspeelde en uiteindelijk Jaros tot een redding dwong – Seidl zette de rebound zonder problemen om.

Daarvoor waren er ook goede mogelijkheden geweest via Jansson (buitenkant net/25e) en aan de kant van Sturm via Horvat en Biereth (Hedl redde bij de tweede paal/20e) en Jatta (33e). De laatste kopte over het doel na elegant voorbereidend werk van Gorenc Stankovic (33′).

Sturm krijgt de overhand na rust

Een zeer gelijkopgaande wedstrijd in de eerste helft behoorde aanvankelijk toe aan Graz na de hervatting, die iets werd vertraagd vanwege rook op de tribunes. Biereth testte Hedl (47′), maar de doelman van Rapids was kort daarna kansloos. Het was zijn ploeggenoot Querfeld die de kopbal van Affengruber van dichtbij over de lijn duwde. Groen-Wit kwam daarna niet echt tot een antwoord en stond bijna constant onder druk, vooral vanuit de set-pieces.

De wedstrijd leek een beslissende wending te nemen in de 65e minuut toen Wüthrich er 2:1 van maakte uit een hoekschop. De VAR bevestigde echter dat de Zwitserse speler zijn hand had gebruikt om

te helpen.
Een kwartier later was het echter zover: Sturm draaide de wedstrijd daadwerkelijk om na een inworp inclusief een por in het strafschopgebied van Horvat. Een vermeende overtreding voorafgaand aan het doelpunt werd bevestigd door de VAR-controle, maar het deed de gemoederen hoog oplopen, niet in de laatste plaats bij Klauß. De Weense ploeg kwam in de slotfase nog een keer bij, maar het effect was beperkt. Jaros moest in de blessuretijd nog een keer ingrijpen tegen Burgstaller