maandag, mei 6, 2024
HomeSerie ARomeinse teleurstelling: De lat voorkomt erger in Lecce

Romeinse teleurstelling: De lat voorkomt erger in Lecce

Daniele de Rossi, trainer van Roma sinds 16 januari 2024, heeft de hoofdstedelijke club volledig op de rails gekregen – en dat geldt nog steeds na dit paasweekend. De Romeinse profs beleefden echter een teleurstelling in Lecce

Daniele de Rossi had alle reden voor een tirade op deze Serie A-wedstrijddag met Pasen. Zijn ploeg, die de laatste tijd goed op dreef is en veel punten pakte in de strijd om de Champions League, kende een zeer matige eerste 45 minuten in Lecce.

De door degradatie bedreigde underdogs, wiens team net als dat van de Romeinen de Giallorossi genoemd mag worden, lieten de favorieten uit de hoofdstad bijna de hele eerste periode de baas. Het enige goede was dat de verdediging van AS grotendeels standhield en kon vertrouwen op doelman Svilar, die al weken de vorige nummer één Rui Patricio vervangt.
De 24-jarige Belgisch-Servische doelman verrichtte reddingen tegen voormalig Bundesligaspeler Pongracic (8e minuut), Dorgu (33e) en Piccoli (40e). Ook Gallo (28) en Piccoli (42) misten ternauwernood hun doel.

Roma wordt laat wakker

Alleen een corner van Paredes, die Falcone voor de doellijn onschadelijk maakte (6e), en Baldanzi (11e), die pas in de winter van Empoli werd gehaald, zorgden voor licht gevaar voor het strafschopgebied van Lecce. Tot vlak voor rust was er echter een gapende leegte vanuit Roma-oogpunt en was er geen enkel spoor van Lukaku te bekennen. Maar toen had het wel raak moeten zijn, maar AS-middenvelder Zalewski verzuimde de bal van dichtbij in het net te leggen, terwijl Angelino op een haar na miste uit een korte set-piece (45.+1).

Het aluminium redt

Of de Rossi nu luidruchtig was geworden in de kleedkamers? Niet bekend. Maar de mannen uit de ‘Eeuwige Stad’ zagen er beter uit, lieten de bal meer rondgaan en zorgden verdedigend lange periodes nauwelijks voor problemen. En toch was er een gebrek aan heldere aanvallende ideeën, alleen Baldanzi kon vrij worden gespeeld – maar zijn poging was veel te gehaast en onnauwkeurig (60′). Lukaku slaagde er in de 68e minuut ook niet in om zijn kopbal nauwkeurig genoeg richting het Amerikaanse strafschopgebied te sturen, terwijl invaller-middenvelder Aouar miste wat misschien wel de beste kans van Roma voor doelman Falcone was (71′). Joker El Shaarawy mikte recht in de armen van Falcon (78′).

Aan het einde van de dag, aan het einde van deze 30e speeldag in de Serie A, moest het gezegd worden: De Romeinen verdienden niet meer dan een 0-0 gelijkspel in Apulië – vooral omdat de spelers van Lecce, die pas sinds maart worden gecoacht door Luca Gotti, eigenlijk zelf hadden moeten winnen. Maar Dorgu miste op rechts na een geweldige aanval vrijwel alleen voor het lege strafschopgebied (68′), Banda mistte op de vingertoppen van AS-doelman Svilar (85′), Sansone miste veel te hectisch (86′) – en Oudin raakte de bovenkant van de lat met zijn late afstandstreffer (90.+4). Zelfs grappenmaker Dybala (die weer eens niet in actie kwam en maar een paar minuten beschikbaar was) kon niet voorkomen dat Roma scoorde – de Argentijn kwam maar één keer voor het strafschopgebied, maar zijn schot werd geblokt.

En zo verloren de hoofdstedelijke giallorossi, ondanks weer een sterke 2024, de vierde plaats en FC Bologna uit het oog (3-0 tegen US Salernitana), nu vijf punten achterstand, terwijl de Apulia giallorossi wat terrein goedmaakten in de kelder.