vrijdag, mei 17, 2024
HomeBundesligaXabi Alonso's idee? Hoe zelfs de reserveballen Bayer onder druk zetten

Xabi Alonso’s idee? Hoe zelfs de reserveballen Bayer onder druk zetten

In het voetbal wordt elk middel gebruikt om een voordeel te behalen. Bij Leverkusen zetten zelfs de reserveballen druk. Maar in tegenstelling tot andere clubs heeft Bayer 04 het tactische potentieel dat in hen schuilt nog niet volledig benut

Bayer 04 Leverkusen is een team dat zijn tegenstanders graag uitput. Het team van Xabi Alonso gebruikt voetbal in balbezit en hoge passingsnelheden om hun tegenstanders uit te putten, door ze te laten rennen tot er een ruimte of een doorgang ontstaat. En dan slaan de competitieleiders toe met hun hoge individuele kwaliteit

Destructieve aanpak mislukt

Typisch Xabi Alonso, denk je niet? Omdat de Bask niets aan het toeval overlaat? Helemaal niet. “Het was niet mijn idee, maar het is een goed idee, ongeacht van wie het komt”, zei de Leverkusen-coach na de overwinning tegen Union, waarbij hij uitlegde dat het niet zijn suggestie was. De Spanjaard erkent echter een belangrijk onderdeel in de afhandeling, die optioneel is voor de clubs sinds het tijdperk van het coronavirus, toen ballenjongens het stadion niet in mochten.

“Ik vind het leuk omdat het ons de mogelijkheid geeft om het tempo hoog te houden en onze tegenstanders zo veel mogelijk onder druk te zetten en ze niet de kans te geven om te herstellen,” zegt de Bask, wiens team meer netto speeltijd heeft om hun tegenstanders uit te putten

Een detail dat Bayer helpt. De fabrieksclub is echter nog lang niet uitgeput van de mogelijkheden van dit stijlmiddel. Tijdens de wedstrijd in de tweede divisie tussen Holstein Kiel en HSV (4:2) op zaterdag was bijvoorbeeld te zien hoe er in de eerste helft drie ballen op een paar meter van elkaar werden geplaatst op de zijlijn vlakbij het strafschopgebied van Hamburg om de professionals uit Holstein in staat te stellen het spel snel voort te zetten. Na de rust en met een stand van 2:0 in het voordeel van de gastheren, was daar slechts één bal beschikbaar – ruim voldoende.

In Leverkusen werd de bal gedurende de 90 minuten gelijkmatig verdeeld, ongeacht de stand. Het valt nog te bezien of Bayer en Xabi Alonso deze tactiek ook zullen toepassen tegen sterkere tegenstanders