vrijdag, april 26, 2024
HomeBundesligaSt. Pauli zorgt voor verrassing en schakelt BVB uit

St. Pauli zorgt voor verrassing en schakelt BVB uit

Dinsdagavond was er een bekerverrassing in Hamburg: een pittige FC St. Pauli versloeg Borussia Dortmund met 2:1 en stootte de titelverdediger uit de competitie.

St. Pauli coach Timo Schultz voerde vier wijzigingen door na het 2-2 gelijkspel tegen Aue, de derde competitiewedstrijd op rij zonder overwinning: vervangend doelman Smarsch, Lawrence, Becker en Amenyido begonnen voor Vasilj, Ziereis, Buchtmann en Dittgen (allen bank).

Dortmund-trainer Marco Rose heeft drie wijzigingen in zijn basiself aangebracht ten opzichte van de overtuigende 5-1 zege op Freiburg: Akanji, Witsel en Hazard begonnen voor Can (spierblessure in het adductorgebied), Dahoud (rugpijn) en Malen (bank).

Droomstart St. Pauli: Amenyido scoort

De wedstrijd was nog geen vier minuten oud toen de 2.000 toeschouwers in het Millerntor voor het eerst konden juichen. Burgstaller stuurde de bal door het midden naar Amenyido, die het geluk had de bal op te pikken en van dichtbij af te ronden. Natuurlijk, dit was precies de start die de underdog in gedachten had.

Het antwoord van Dortmund was goed, want BVB nam meteen na de vroege schok de controle over de wedstrijd. Na een eerste goede kans van Hazard (7e, door Smarsch gepareerd, maar lichte verdenking van buitenspel), bood Reus de beste kans van Dortmund in de eerste helft: Na een droompass van Hummels faalde de aanvoerder alleen voor de doelman van Smarsch (18e). Na de daaropvolgende corner schoot de anders zo onopvallende Haaland de bal over (19e).

Witsel’s opruiming belandt in eigen doel

Dus de gelijkmaker van de Bundesliga ploeg zou zeker verdiend zijn geweest. Maar na die goede minuten, was Borussia aanvallend niet meer helder. In het laatste deel was BVB te onnauwkeurig. Na de vroege voorsprong was St. Pauli erg druk met verdedigend werk, er ging niet veel naar voren. Toch was er één zuivere aanval voor de pauze – en die was er in overvloed: Medic veroverde de bal en speelde naar Burgstaller op rechts, wiens voorzet Witsel probeerde weg te werken voor Amenyido en het leder in eigen doel stuurde (40.). Het werd dus 2:0 voor de zeer temperamentvolle underdogs die de kleedkamers opzochten.

Haaland ijskoud van de plek

Na de pauze had BVB veel balbezit, maar de eerste grote kans ging naar de Kiez: Kobel bracht knap redding op de kopbal van Burgstaller (54e). Borussia had niet echt veel te bieden in deze fase. Een penalty kwam de Westfalen goed van pas: scheidsrechter Harm Osmers kende de penalty toe na het bekijken van de videobeelden, aanvankelijk had hij de handsbal van Medic niet bestraft. Haaland zette de strafschop om en maakte er 1:2 van (58e).

BVB offensief zonder ideeën

Hamburg’s reactie op het tegendoelpunt was goed, want St. Pauli bleef moedig naar voren spelen. De Noord-Duitsers stonden ook verdedigend zeer compact en maakten het de ploeg van Dortmund bijzonder moeilijk. Hoewel de thuisploeg veel moest lopen, liet de tweedeklasser het er niet bij zitten en stortte zich op elke bal. Borussia kon aanvallend niets vinden op een doelpunt van Malen na (78e). De thuisploeg overleefde de drie minuten blessuretijd en plaatste zich voor de kwartfinales. De titelverdedigers werden in de ronde van 16 uitgeschakeld.

St. Pauli heeft vrijdag (18.30 uur) het volgende hoogtepunt voor de boeg, wanneer het HSV ontvangt in de stadsderby. Dortmund heeft zaterdag een uitwedstrijd bij Hoffenheim (15.30 uur).