donderdag, mei 2, 2024
HomeFootballMüller-doelpunt en VAR-geluk: DFB elf trekt met 1-1 gelijk bij Nederland

Müller-doelpunt en VAR-geluk: DFB elf trekt met 1-1 gelijk bij Nederland

In de eerste grote duurtest van het WK-jaar heeft het Duitse nationale elftal met 1-1 gelijkgespeeld bij Nederland. Na een dominante fase wankelde het elftal van Hansi Flick in de slotfase.

Bondscoach Louis van Gaal zag Duitsland niet als de “grootst mogelijke uitdaging” gezien de personele situatie van de DFB voor de wedstrijd, maar in de 90 minuten in de Johan Cruijff ArenA bewees het Duitse nationale elftal dat ze zelfs met een zogenaamd korte selectie een kracht zijn om rekening mee te houden.

Federal coach Hansi Flick bracht vier wijzigingen aan in de startende elf ten opzichte van de 2:0 tegen Israël: Neuer, Rüdiger, Sané en Müller startten voor ter Stegen, Tah, Weigl en Draxler. Voor Nederland stonden Flekken (Freiburg) en Malen (Dortmund), twee profs uit de Bundesliga, in de basiself, en Van Gaal vertrouwde opnieuw op de enigszins onbekende driemansachterhoede.

Het doel van de elf was om de afstanden tussen de elftallen klein te houden, zodat de aanvalslinie van Nederland zich kort voor de middenlijn vormde, waardoor het DFB-team in het begin veel balbezit had. Toch was de eerste kans voor de thuisploeg, maar de kopbal van Koopmeiners na een corner was geen probleem voor Neuer (6e). De ploeg van Flick probeerde herhaaldelijk een weg door het centrum te vinden, maar Nederland was vaak compact en agressief in de duels. Na twaalf minuten zette Müller Sané vrij met een fraaie schuiver in het strafschopgebied, maar de linkspoot schoot vanuit een scherpe hoek net naast het doel.

Malays te onnauwkeurig – Raum mist de 2:0

De enige manier om Duitsland te breken was door de hoge verdedigingslinie heen te spelen met steekpassjes en chipballs, maar Depay en Malen scheurden vanaf de 20e minuut herhaaldelijk gaten open. Vooral de Dortmund-speler kwam af en toe in kansrijke posities, maar zijn afrondingen en passes misten de uiteindelijke precisie. Kort voor de pauze intensiveerde het DFB-team zijn aanvallende spel, wat Müller beloonde met de openingstreffer: een lage voorzet van Musiala werd door Malacia weggewerkt voor de voeten van de Münchenaar, die vanaf 13 meter direct met links uithaalde en de bal in de linkerbovenhoek plaatste (45.+1) – zijn 43e internationale doelpunt, waardoor Müller op gelijke hoogte kwam met eredivisionist Uwe Seeler.

De voorsprong na een gelijkopgaande eerste helft werd bij het begin van de tweede helft een verdiende voorsprong, die Raum na 48 minuten had moeten uitbreiden: Sané bediende de Hoffenheim-speler op links in het strafschopgebied, maar geheel vrijstaand miste hij het moment van de pass op Werner en schoot vervolgens met links net over het doel. In de daaropvolgende periode hield Duitsland de druk op de ketel en kon voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong nemen, maar het overwicht resulteerde niet in gelijkwaardige topkansen.

Bang na de gelijkmaker – Nmecha mist de lucky punch

Het doelpunt trok de stekker uit het DFB team en het Elftal drukte hard door. Drie minuten na de gelijkmaker wees scheidsrechter Craig Pawson naar de stip nadat Kehrer Depay in het strafschopgebied ten val had gebracht. Na advies van de video-assistent en het bekijken van de videobeelden nam de Engelsman echter de strafschop terug, omdat Kehrer de bal eerst zou hebben gespeeld – een gelukkige beslissing voor Duitsland.

Het spel van de Duitsers bleef in dit stadium wankel en Oranje bleef de overhand houden. Schlotterbeck moest nog een schot van de Ligt op de lijn wegwerken, maar daarmee was de gevaarlijkste aanval van de thuisploeg ten einde. Met een beetje geluk had invaller Nmecha zelfs de winnende kunnen scoren, maar na een mooie pass van Müller faalde de Wolfsburg-speler in een één-op-één duel met Flekken (88e). Er was geen gevaar meer voor de doelen, en uiteindelijk bleef het bij een terecht 1-1 gelijkspel.

Dit was de eerste keer onder Flick dat Duitsland niet won, maar ze speelden lang een degelijke wedstrijd tegen het sterke Elftal. De volgende training zal pas na het einde van het seizoen plaatsvinden, wanneer de DFB elf het op 4 juni in de Nations League opneemt tegen Italië.