maandag, april 29, 2024
HomeFootballLaatste seconde: Bellingham redt gelijkspel Engeland tegen België

Laatste seconde: Bellingham redt gelijkspel Engeland tegen België

Engeland ontsnapte ternauwernood aan een tweede thuisnederlaag op rij. Tegen België maakte de thuisploeg een ernstige fout achterin en was het voorin een verspilling – totdat Jude Bellingham redding bracht

Rotatie was aan de orde van de dag voor Engeland-coach Gareth Southgate en zijn collega Domenico Tedesco na de recente tests. Terwijl de Three Lions hun 1-0 gelijkspel tegen Brazilië wilden opvolgen met een thuisoverwinning, wilden de Rode Duivels zichzelf verlossen van een weinig inspirerend optreden in het 0-0 gelijkspel tegen Ierland.

En de bezoekers openden inderdaad de score op Wembley na iets meer dan tien minuten: Pickford liet zich een gedenkwaardige misplaatste pass ontnemen, die Tielemans afstrafte door de 1-0 te maken (11′) – al duurde het maar een paar minuten. Na een overtreding van Vertonghen op Toney wees de scheidsrechter naar de stip en scoorde de overtreder zelf (17′). Het eerste interlanddoelpunt voor de Brentford FC-spits

Tielemans en Lukaku straffen fouten van Engeland af

Nadat Pickford zijn eerste redding had verricht tegen Doku (20′), nam de ploeg van Southgate duidelijk de controle over de wedstrijd over en drong aan op een 2-1 voorsprong. Toen Debast op een haar na een eigen doelpunt maakte (26′) en Bowens debuutgoal voor de Three Lions werd afgekeurd wegens buitenspel (27′), had de Engelse ploeg nog twee keer pech voordat het eigen onvermogen weer in beeld kwam.

Bellingham (20 goals in 28 optredens voor Real Madrid), die tot nu toe zo ongelooflijk productief was voor Real Madrid, miste een enorme kans op een bijna te laat gemaakt tweede doelpunt (33′), voordat een andere fout in de verdediging de Belgen weer op voorsprong zette. Dunk werd gerammeld door de adem van de oprukkende Lukaku en gaf de bal weg, waarop “Big Rom”, zoals hij op het eiland bekend staat om zijn fysiek en kracht, zich van zijn zachtere kant liet zien: met zijn linkervoet aaide hij de bal naar Tielemans, die een hakbal scoorde en zo voor 2:1 zorgde bij rust (36′).

Bellingham laat de Three Lions opgelucht ademhalen na een stortvloed aan kansen

De tweede helft, waarin Engeland zonder namen op hun shirts speelde om de aandacht te vestigen op dementie, werd aanvankelijk gedomineerd door de pogingen van de thuisploeg om gelijk te maken. Toney (52) en Bowen (63), die er allebei niet in slaagden Sels te verslaan, en Bellingham (58) misten echter de eerste kansen om de druk van de Three Lions te verzilveren. Mainoo, die zijn debuut maakte in de basiself, kwam nog het dichtst bij, maar Sels redde opnieuw (66).

In de slotfase kwam de wedstrijd enigszins op gelijke hoogte. Hoewel Gareth Southgate Maddison, Gordon en Watkins in de aanval bracht, leverde dat lange tijd niets op. Alleen Foden kreeg nog een kans (79′), waarna het tot de blessuretijd zou duren voordat het spel weer echt op gang kwam: eerst miste ex-Hertha man Lukebakio een grote kans om het duel te beslissen na een tegenaanval (90′). +1), voordat Bellinghams laatste schot van de wedstrijd in de 90e +5e minuut de eerste overwinning van België in Engeland voorkwam en voorkwam dat de Three Lions voor het eerst sinds 2013 (0:2 tegen Chili en 0:1 tegen Duitsland) twee thuiswedstrijden op rij verloren.