zaterdag, april 27, 2024
HomeFootballDankzij een eigen doelpunt: Liechtenstein maakt einde aan recordverliesreeks

Dankzij een eigen doelpunt: Liechtenstein maakt einde aan recordverliesreeks

Liechtenstein heeft eindelijk de langste verliezersreeks in het internationale voetbal achter zich gelaten. De tegenstander hielp ook mee

Er zijn maar weinig mensen die zich 8 september 2021 kunnen herinneren. Een dag zoals vele anderen, zonder grote incidenten. Het was echter ook de dag waarop Liechtenstein voor het laatst niet verloor in een internationale wedstrijd. In het kader van de WK-kwalificatie speelde het vorstendom met 1-1 gelijk in Armenië. De Oost-Europeanen namen de leiding via voormalig Dortmund-speler Henrikh Mkhitaryan in de rust van de eerste helft (45.+5), terwijl Noah Frick in de 80e minuut gelijkmaakte voor Liechtenstein.

In de daaropvolgende tweeënhalf jaar speelde Liechtenstein 24 officiële wedstrijden – en verloor het 24 keer. Het was de langste verliesreeks in het internationale voetbal. Tot 26 maart 2024.

Liechtenstein kwam van dit twijfelachtige record af toen ze in Letland speelden. In een vriendschappelijke wedstrijd in Riga was de stand 1:1 na 90 minuten, en de Letten hielpen zelfs een handje mee. Het openingsdoelpunt van Liechtenstein was het resultaat van een eigen doelpunt van Marcis Oss uit Letland, een voorzet van de verdediger bijna vanaf de achterlijn die al na 14 seconden spelen in zijn eigen strafschopgebied belandde (1e).

De Letten maakten in de 11e minuut gelijk via Raimonds Krollis, maar meer gebeurde er niet tot het laatste fluitsignaal. Liechtenstein, dat wordt gecoacht door de Duitse coach Konrad Fünfstück, kon dus voor het eerst in precies 930 dagen een gelijkspel vieren

Begin september tegen San Marino

Voor Liechtenstein staat er in de aanloop naar EURO 2024 een vriendschappelijke wedstrijd tegen Albanië op het programma op 4 juni en een bezoek aan Roemenië op 8 juni voor het 203ste team op de FIFA-wereldranglijst. In beide wedstrijden dreigt opnieuw een nederlaag. Aan het begin van het nieuwe internationale seizoen kan Liechtenstein echter weer hopen op punten. Op speeldag 1 van de Nations League 2024/25 is Liechtenstein op 5 september gastheer van San Marino. Het niet aan zee grenzende land staat 210e op de wereldranglijst, zeven plaatsen lager dan Liechtenstein.