dinsdag, mei 7, 2024
HomeLa LigaInspiratieflits van Gündogan: Barça voorkomt valse start in blessuretijd

Inspiratieflits van Gündogan: Barça voorkomt valse start in blessuretijd

FC Barcelona vierde hun eerste overwinning in hun tweede competitiewedstrijd. Veel geduld en de fijne voet van Ilkay Gündogan waren nodig om doelman Conan van Cádiz te verslaan

De eerste thuiswedstrijd van Barcelona in het Olympisch Stadion – Camp Nou wordt momenteel verbouwd – werd niet vanaf de zijlijn gadegeslagen door de met rood geschorste Xavi, maar hij bracht toch de pas 16-jarige Yamal op in plaats van de eveneens met rood geschorste Raphinha. Hij zou op rechtsbuiten spelen.

Na het 0-0 gelijkspel tegen Getafe stonden de Catalanen al een beetje onder druk na twee overwinningen van Real Madrid, en toch kregen de bezoekers uit Cádiz de eerste kans: al na drie minuten kopte middenvelder Fali vanuit een scherpe hoek over (3e minuut).

Altijd Conan

In de volgende periode ontwikkelde Barça het typische Barça-dominantie, maar slechts zelden genereerden de kampioenen de nodige penetratiekracht. Na te slappe afrondingen van Koundé (11e), Pedri (15e) en Lewandowski (24e), was het youngster Yamal die de wedstrijd bijna onder controle had, maar Cadiz-doelman Conan keerde zijn lage schot om de paal (29e).

Even later reageerde Conan nog feller toen een halfveldse voorzet van Koundé bijna in de verre hoek viel (34.). Misschien voelde ter Stegen zich uitgedaagd door de reddingen van zijn collega, in ieder geval besliste hij kort na deze scène een één-op-één met Roger op indrukwekkende wijze voor zichzelf (35.). Barça moest een tandje bijzetten.

Barça zette ook een tandje bij en na de wisseling begonnen ze aan een echte powerplay. Cadiz bood dapper weerstand, kreeg nog een grote tegenaanval via Roger (52e) – maar nu hing de FCB-voorsprong in de lucht. Lewandowski (46.) en Romeu (52.) werden geblokt vanuit goede posities, maar de bezoekers waren machteloos tegen de kopbal van Gavi. Maar de bal raakte de lat (54e).

Barcelona op voorsprong, een kwestie van tijd? De slordig gemiste kans van Ramos bewees dat de Catalanen met hun luchtige verdediging altijd goed zijn voor een doelpunt (63e). Bovendien lieten ze zichzelf een rustpauze gunnen op het gebied van kansen, alleen het afstandschot van Abde maakte Conan weer wakker (80e).

Toen de tijd begon te dringen, had nieuwkomer Gündogan een flitsende ingeving: de Duitser tilde de bal gevoelig naar de vijfpunter, waar Pedri naar binnen liep en de bal door de benen van Conan gleed (82e). Barcelona kreeg nog kansen via Negredo (87e) en Darwin Machis (90e), maar in de vierde minuut van de blessuretijd scoorde Joker Torres de 2:0 eindstand. De achterstand op Real Madrid blijft twee punten