donderdag, mei 9, 2024
HomeFootballInclusief droomvrije trap: Zuid-Afrika stuurt Marokko naar huis

Inclusief droomvrije trap: Zuid-Afrika stuurt Marokko naar huis

Marokko heeft verrassend, maar niet onverdiend, de laatste ronde van 16 van de Afrika Cup 2024 verloren. Een voormalige speler van Dortmund werd een tragisch figuur, terwijl een Zuid-Afrikaan een droomdoelpunt maakte

Marokko, dat het zonder de geblesseerde Ziyech moest stellen in de 1-0 overwinning op Zambia – Leverkusen’s Adli begon in zijn plaats – scoorde het eerste doelpunt van de wedstrijd. Maar En-Nesyri’s poging werd gepareerd door Williams en vervolgens afgekeurd als buitenspel (9′). Een veelzeggend tafereel, want de ploeg van coach Walid Regragui had genoeg problemen

Bono moet zich strekken

De Zuid-Afrikanen waren moedig en Mokoena kreeg zelfs de beste kans van de eerste helft: Bono moest krabbelen en redden nadat de bal op doel was geschoten (16′). En omdat ex-Dortmund speler Hakimi en Bayern München verdediger Mazraoui (fit na een gescheurde spierbundel) veel actie creëerden langs de flanken, maar net als de rest van Marokko nauwelijks konden doorbreken, eindigde de eerste helft doelpuntloos.

De Leeuwen van de Atlas kwamen voortvarend uit de kleedkamer. Dit leidde tot Marokko’s beste kans, maar Ounahi schoot over het doel nadat Adli de bal had veroverd (47′). De Zuid-Afrikanen, gecoacht door Hugo Broos, die overigens de laatste ploeg was die Marokko versloeg (2:1 in de Afrika Cup-kwalificatie), leken op stoom te komen

Het doelpunt van 1:0 voor de underdogs kwam uit het niets: Makgopa’s goede balontvangst in het strafschopgebied na een beweging op het middenveld maakte het hem gemakkelijk om Bono te verslaan (57′). Aan de andere kant werd Abde afgekeurd door Williams (59′) voor een furieuze Lions of the Atlas

Hakimi faalt – Mokoena’s droomdoelpunt

Terwijl Marokko de druk opvoerde, hielden de Bafana Bafana het hoofd koel en gaven ze vrijwel niets weg. In de 81e minuut kregen de favorieten nog een gevaarlijk schot op doel – en omdat Mvala een hand had gehad tegen het schot van El Kaabi, werd er na het bekijken van de videobeelden een penalty toegekend. Hakimi raakte echter alleen de lat voor de verbouwereerde Marokkanen (85′).

Het werd nog erger voor Marokko aan het einde. Amrabat kreeg direct rood voor een noodstop tegen Mokoena (90.+4) en de overtreden speler zette de vrije trap prachtig om in de hoek (90.+5). Met Marokko in de minderheid was er nauwelijks nog iets te doen in de tien minuten rust en de Leeuwen van de Atlas vormden nooit echt een bedreiging. Zuid-Afrika neemt het zaterdag om 21.00 uur Duitse tijd in de kwartfinales op tegen Kaapverdië