woensdag, mei 15, 2024
HomeEsportsHistorische titelverdediging: RB Leipzig herhaalt DFB-ePokal triomf

Historische titelverdediging: RB Leipzig herhaalt DFB-ePokal triomf

RB Leipzig is de eerste club ooit die de DFB-ePokal heeft verdedigd. De Saksen maakten in de finale korte metten met Borussia Dortmund en verzekerden zich zo alsnog van een landstitel

RBLZ Gaming heeft zijn nationale titelendroogte beëindigd. Na het verliezen van de finales van het Virtuele Bundesliga Clubkampioenschap en het individuele kampioenschap, hebben de Saksen zich verzekerd van de DFB-ePokal. Dankzij een indrukwekkend optreden in de finale tegen Borussia Dortmund konden Umut Gültekin en Anders Vejrgang de felbegeerde trofee net als vorig jaar in de lucht tillen op de DFB Campus in Frankfurt

Gültekin trotseert achterstand op slapstick

De laatste wedstrijd was allesbehalve optimaal begonnen. Ondanks een goede start, inclusief verschillende kansen, kreeg ‘RBLZ_Umut’ aanvankelijk een vreemde tegenslag te verwerken tegen Roee Feldman uit Dortmund. Nadat de Israëliër eerst verzuimde de paal te raken, legde de doelman van Gültekin de bal terug voor zijn voeten. De BVB-prof liet zich de doelman niet van de wijs brengen

De voorsprong duurde echter niet lang. De regerend eFootballer van het Jaar liet de 0:1 snel achter zich, maakte er vijf minuten later met een uitstekende actie 1:1 van en voegde daar meteen het tweede doelpunt aan toe. De speler van Leipzig wilde de beslissing daarna echter niet maken – ook omdat hij in de 74e in-game minuut te speels was. De kans op een comeback voor de zwart-gele ploeg bleef tot het laatste fluitsignaal, toen een opruiming van Schlotterbeck tegen de virtuele RB-doelman werd gesmasht

Destoop gaat kansloos onderuit

Vejrgang had dus de kans om zijn titelverdediging te bezegelen tegen de Belg Bradley Destoop – en hij maakte er indrukwekkend gebruik van. Nadat hij al vroeg faalde met een penalty van Panenka, toonde de Deen daarna al zijn klasse. Na een goed kwartier zette hij voor en scoorde het tweede doelpunt in de eerste helft. De voorlopige beslissing in een wedstrijd gespeeld met een open doel.

RBLZ_Vejrgang’ was echter nog niet tevreden. Na de pauze hield hij zijn voet op het gaspedaal, zette zijn team snel op een voorsprong van drie doelpunten en voegde daar voor het einde doelpunten vier en vijf aan toe. Het was een demonstratie van kracht van de speler uit Leipzig, wiens iconische ‘griddy’-gejuich nadat hij er 4:0 van had gemaakt het plaatselijke publiek in extase bracht. En de laatste stap op weg naar de titel waar hij zo naar verlangde.

Semi-finale: ‘BerkayLion’ krijgt zijn beloning niet

De Saksen hadden eerder in de halve finale met 2:0 gewonnen van SV Werder Bremen. De wedstrijden waren echter dichterbij dan de uitslag doet vermoeden. Vooral Berkay Demirci maakte het Gültekin in de eerste wedstrijd moeilijk, maar miste na een beter begin meerdere goede kansen. Keer op keer hield de Leipziger zijn doelman onder controle, maakte hij schoten onschadelijk en gaf hij na afloop toe: “We waren een beetje nerveus omdat we tegen Bremen speelden. Werder is de beste ploeg na ons.”

In de tweede helft was Gültekin echter over zijn nervositeit heen en daarom moesten de gemiste schoten revanche nemen voor SVW. Na ongeveer 60 minuten speeltijd scoorde de Duitse eEuro-deelnemer bij de eerste kans om de leiding te nemen, waar ‘BerkayLion’ niets aan kon doen. Kort voor het einde kreeg ‘RBLZ_Umut’ de kans om het tweede doelpunt te maken, maar ondanks een groen getimede afwerking miste het schot het strafschopgebied

Vejrgang zet de finale vast

Bremen’s Henning Wilmbusse was dus gedoemd om zijn tweede duel tegen Vejrgang te winnen en ging net als zijn teamgenoot goed van start in de wedstrijdbal van Leipzig. Een sterke redding van de RB-doelman stelde de Deen echter in staat om zijn draai te vinden. Kort nadat hij de lat had geraakt, nam de titelverdediger de leiding en voegde daar meteen het tweede doelpunt aan toe.

Wilmbusse antwoordde kort na rust snel met een corner op de 3:0, maar over het geheel genomen handelde ‘RBLZ_Vejrgang’ veel zelfverzekerder en maakte alles duidelijk aan het begin van de slotfase. Met een beetje hulp van de onfortuinlijke Hanze-doelman schoof hij het virtuele leer in het net om er 4:1 van te maken en de finale voor Leipzig te boeken.

Gouden doelpunt redt VfB voorlopig

De tweede halve finale tussen VfB Stuttgart en Dortmund was nog dichterbij. Nadat Feldman Mateo Keser met 3:1 had verslagen, hield Antonio Radelja de Zwaben op dramatische wijze in de wedstrijd tegen Dennis Malcherczyk. Lange tijd kantelde een open wedstrijd niet in het voordeel van de gevaarlijkere VfB eSport-speler – de golden goal was nodig

In de jacht op het winnende doelpunt gingen beide spelers voortvarend van start. Er waren grote kansen aan beide kanten totdat de slagenwisseling culmineerde in een dubbele kans voor Radelja, die eerst de paal raakte en daarna een blokkerende verdediger. Het doelpunt leek bijna gemaakt, totdat de individuele VBL-kampioenen van 2023 scoorden met de virtuele Serhou Guirassy in de crease om de beslissing te forceren.

Feldman brengt de voorsprong in tijdnood

In deze mocht Radelja direct op de controleur blijven, maar kwam nu tegenover Feldman te staan, die uitstekend van start ging. De Dortmund-speler nam al snel de leiding, voor hij een direct antwoord van VfB voorkwam en zijn eigen voorsprong verdubbelde. Een uiterst ongemakkelijke situatie voor de Duits-Kroaat in het shirt met de borstring, want hij kreeg te maken met de beruchte administratieve modus van de Israëliër.

De BVB-prof wist het resultaat vast te houden tot de 70e minuut. Maar toen miste zijn centrale verdediger een pass in het strafschopgebied en scoorde Radelja de gelijkmaker, waarna een hete slotfase volgde. Feldman parkeerde bij vlagen de spreekwoordelijke bus, verdedigde geconcentreerd en kon op de beslissende momenten op zijn keeper vertrouwen