woensdag, mei 15, 2024
HomeNBAAfschuwelijke start, 31-punten comeback en een wilde thriller: Mavs verliezen Game 4

De Dallas Mavericks kwamen tot op een haar na een historische comeback – maar verloren uiteindelijk Game 4. De Los Angeles Clippers maakten gelijk in een wilde wedstrijd dankzij een 116:111 overwinning. De Los Angeles Clippers maakten in een wilde wedstrijd gelijk dankzij een 116:111 overwinning

Het leek alsof de Dallas Mavericks een compleet slechte dag hadden. In de vierde wedstrijd van de eerste-ronde serie tegen de Clippers had de thuisploeg aanvallend aanvankelijk niets in handen. Het eerste kwart was met 16:39 meer dan duidelijk verloren, Dallas miste al zijn eerste elf pogingen vanaf de driepuntslijn – en de Clippers waren bloedheet.

Onder aanvoering van Paul George hadden de bezoekers uit de City of Angels bijna alles onder controle aan het begin van de wedstrijd, getuige een moeilijke driepunter van de 33-jarige met zijn hand in zijn gezicht voor zijn punten 14, 15 en 16 in de eerste periode en een buzzer-beater van afstand door Norman Powell aan het einde van het eerste kwart. En dat allemaal zonder Kawhi Leonard, die moest verstek laten gaan door een blessure.

Dit patroon zette zich voort in het tweede kwart, waarin de Clippers op een gegeven moment met maar liefst 31 punten leidden. Toen Dallas in de twaalfde poging eindelijk de eerste driepunter liet noteren, Kyrie Irving vlam vatte en de Mavs nieuw leven inblies, werd de basis gelegd voor de comeback. Dat legde de basis voor de comeback na de pauze.

Dallas werkt aan historische comeback

Dallas speelde nu verdedigend veel beter, George was nauwelijks een factor in de tweede helft en de Mavs werkten geleidelijk aan hun comeback. Tegen het einde van het derde kwart bracht de thuisploeg de achterstand zelfs terug tot -2. Zelfs een nieuwe tegenslag, toen L.A. in de slotperiode weer een voorsprong van twee cijfers opende, bracht Dallas niet van de wijs: De driepunter van Doncic vijf minuten voor het einde trok de stand weer gelijk.
Het bleef een thriller tot de laatste zoemer: James Harden zette de Clippers op voorsprong, Irving counterde voor Dallas – zijn lay-up tegen drie verdedigers gaf de Mavs de leiding met nog twee minuten te gaan. George was er ineens weer met een moeilijke driepunter in de hoek en Harden bekroonde zijn sterke vierde kwart met een boterzachte floater. Dallas daarentegen miste een driepunter en L.A. bracht de overwinning uiteindelijk thuis vanaf de vrije worplijn.

Leonard is mogelijk voor langere tijd uitgeschakeld

Hierdoor konden de Clippers met hun nagelbijtende overwinning de reeks gelijk trekken (2:2). George was de topscorer van zijn team met 33 punten (7/10 driepunters) samen met Harden, die 15 van zijn 33 punten (12/17 uit het veld) in het vierde kwart scoorde. Irving was de beste man van de Mavs met 40 punten, terwijl Doncic een triple-double scoorde (29 punten, 10 assists, 10 rebounds, maar 1/9 driepunters). Maxi Kleber droeg drie punten en twee rebounds bij in 22 minuten voor de Mavs, terwijl Daniel Theis niet speelde voor de Clippers.

Als Dallas de achterstand van 31 punten had omgebogen in winst, hadden de Mavs het record voor de grootste comeback in een play-offwedstrijd geëvenaard. Dat record behoort toe aan uitgerekend de Clippers, nadat ze een achterstand van 31 punten omboog tegen de Golden State Warriors in Game 2 van de eerste play-offronde in 2019.

De serie gaat donderdagavond verder met Game 5, dan opnieuw in Los Angeles. De Clippers moeten het de rest van de serie echter mogelijk zonder Leonard doen. De 32-jarige heeft last van zijn rechterknie, waaraan hij al is geopereerd. De Clippers lieten zondag in het midden of Leonard de komende dagen kan terugkeren op het veld.