zaterdag, april 27, 2024
HomeLa LigaHerhaalde penalty diep in blessuretijd: Lewandowski redt Barcelona

Herhaalde penalty diep in blessuretijd: Lewandowski redt Barcelona

FC Barcelona heeft zaterdagavond een geflatteerde 2-1 uitoverwinning geboekt in Vigo. Het kwam aan op een dramatische slotfase in het Balaidos, waarbij Lewandowski tot diep in de blessuretijd zijn zenuwen in bedwang hield om in ieder geval de tweede penalty te redden

FC Barcelona keerde terug op de weg naar winst in de aanloop naar de Champions League-ronde van 16 bij SSC Napoli op woensdag, maar had daar in Balaidos een flinke dosis geluk voor nodig.

Barcelona was duidelijk de betere ploeg in de eerste helft, met het aanvalstrio van Lewandowski, Lamine Yamal en debutant Vitor Roque die opvallend goed op elkaar ingespeeld waren. Lamine Yamal slaagde er na tien minuten niet in om doelman Guaita te verslaan na een combinatie van de drie aanvallers. In de tegenaanval kwam Strand Larsen voor het eerst gevaarlijk dichtbij (11′).

De Catalanen waren aanwezig en dominant, maar creëerden nauwelijks kansen tegen een compacte thuisploeg. Er was dan ook een solo nodig om op voorsprong te komen: Lamine Yamal vond Lewandowski op de helft rechts van het strafschopgebied, die zijn tegenstander met een sterke eerste aanraking afschudde en droog in de linkerbenedenhoek afrondde (45′).

Ter Stegen weer verslagen – waanzinnige slotfase

Vigo, dat voor de wisseling aanvallend teleurstelde, had duidelijk een besluit genomen in de kleedkamer en coach Rafa Benitez vond de juiste woorden. En Celta-icoon Iago Aspas had ook het nodige geluk – na een achterwaartse hakbal van Mingueza schoot de veteraan en had hij het geluk dat Koundé de bal over ter Stegen in het doel deed belanden (47′). Het was de 200ste competitiedoelpunt van de 36-jarige in het shirt van “zijn” club.

Xavi reageerde nog voor het laatste half uur en bracht Gündogan in voor Christensen, die verrassend voor de DFB-aanvoerder was gebracht, en Raphinha verving landgenoot Vitor Roque (58′). Het spel van Barcelona verbeterde niet echt, Vigo had het visuele voordeel en kwam, in de persoon van Iago Aspas, steeds met goede ideeën.

Alles stevende af op een 1:1 – de volgende klap voor Barcelona. In de derde minuut van de rust was Fran Beltran echter zo ongelukkig om Lamine Yamal op de heup te raken na een hoge bal op zijn pad. Er werd inderdaad een penalty toegekend, maar Lewandowski, die opnieuw had getreuzeld, slaagde er niet in om doelman Guaita te verslaan. De penalty werd echter opnieuw genomen, omdat de Spaanse doelman te vroeg van de lijn was gegaan. Lewandowski stoomde weer op, treuzelde weer en koos opnieuw de goede hoek – met succes (90.+7). Overigens had Guaita opnieuw de lijn te vroeg verlaten, dit keer zonder gevolgen

De geflatteerde uitoverwinning gaf Barcelona een beetje vertrouwen voor de Champions League-wedstrijd voordat ze volgende week zondag terugkeren naar La Liga met een thuiswedstrijd tegen Getafe.