donderdag, mei 2, 2024
HomeLa LigaGirona laat zich inhalen ondanks voorsprong: de Catalanen verliezen bovenste plaats op...

Girona laat zich inhalen ondanks voorsprong: de Catalanen verliezen bovenste plaats op de ranglijst

Na vijf overwinningen op rij heeft Girona weer punten laten liggen: de Catalanen speelden met 1-1 gelijk bij Bilbao, dat in de tegenaanval scoorde om gelijk te maken

Door de comfortabele zege van Real Madrid op Cádiz zondagavond staat Girona onder druk in de strijd om de eerste plaats. De Catalanen hadden een overwinning tegen Bilbao nodig om de toppositie te verdedigen. Maar al voor aanvang van de wedstrijd was er een tegenslag voor de Blanckivermels: topscorer Dovbik ontbrak vanwege spierproblemen. In zijn plaats stond Stuani in de basis – de enige wijziging ten opzichte van de 2-1 overwinning op Rayo Vallecano.

De reserve was ook betrokken bij de gevaarlijkste acties van de gastheren in de eerste helft. In een periode van druk tussen de tiende en twintigste minuut kopte de veteraan eerst over de lat (14e) en slaagde er vervolgens niet in Unai Simon te verslaan (18e).

Hoewel Girona na een slaperige openingsperiode geleidelijk het heft in handen nam, creëerde Bilbao in de eerste 45 minuten de betere kansen: Guruzetta miste met een gehaaste schijnbeweging (5′) om vroeg op voorsprong te komen en de Marcos schoot net over (23′). Dit werd bijna afgestraft: maar omdat het doelpunt van Herrera terecht werd geannuleerd vanwege buitenspel op de mee opgekomen Savio (27′), gingen de ploegen doelpuntloos de rust in.

Tien minuten na de hervatting konden de thuisfans in het Estadi Montilivi een doelpunt in de reguliere speeltijd vieren: een voorzet van Savio gleed naar Tsigankov, die in de korte hoek scoorde.

Inaqui Williams scoort met vaardigheid

De voorsprong duurde echter nog geen kwartier, want de Blankies lieten zich inhalen. Via Vega en Sanse belandde de bal bij Inaki Williams, die Aleix Garcia vakkundig voorzette en vervolgens kalm afrondde (67′).

In de resterende minuten was het niet de thuisploeg die aandrong op hun zesde competitiezege op rij, maar Athletic Club dat ten aanval trok. De spelers van Ernesto Valverde werden echter niet beloond en de stand bleef 1-1.

Door het gelijkspel gaven de Catalanen de leiding in de ranglijst uit handen aan Real Madrid. Ondertussen bleef Bilbao vijfde op de ranglijst en slaagde er niet in om het gat op Barcelona te dichten – Barça moest genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel bij Rayo Vallecano.

Beide teams staan zaterdag voor een nieuwe uitdaging: Girona ontvangt Valencia (14:00) en de Basken ontvangen Vallecano (16:15).