maandag, juni 17, 2024
HomeMotorsportsFormule E Shanghai 2024: Mitch Evans verslaat Pascal Wehrlein

Formule E Shanghai 2024: Mitch Evans verslaat Pascal Wehrlein

Mitch Evans wint zaterdag de Formule E-race in Shanghai na een spannend duel tegen Pascal Wehrlein – Nick Cassidy raast over de radio

Jaguar-coureur Mitch Evans heeft zaterdag de eerste Formule E-race in de E-Prix van Shanghai gewonnen. De Nieuw-Zeelander vocht in de slotfase van de race een spannend duel uit met Pascal Wehrlein (Porsche), haalde de Duitser in bocht twee in de laatste ronde in en vierde aan de finish zijn tweede overwinning in het 2024 Formule E-wereldkampioenschap.

De derde plaats ging naar Nick Cassidy (Jaguar), die in de slotfase van de race een verhitte discussie had over de radio en na het passeren van de finishlijn zijn beklag deed over Wehrlein. Oliver Rowland (Nissan) eindigde als vierde voor Antonio Felix da Costa (Porsche) en Jake Dennis (Andretti).

Pole-sitter Jean-Eric Vergne (DS-Penske) eindigde als zevende, met de achtste plaats voor Nyck de Vries (Mahindra). De Nederlander eindigde voor het eerst in het seizoen 2024 in de punten. Maximilian Günther (Maserati-MSG) en Sebastien Buemi (Envision) maakten de top 10 compleet, terwijl Abt-coureurs Lucas di Grassi en Nico Müller de race afsloten op respectievelijk de twaalfde en zeventiende plaats.

Het eerste optreden van de Formule E op het Formule 1-circuit in Shanghai kende aanvankelijk een race die typerend was voor dit seizoen, met het grootste deel van het veld dat een compact peloton vormde en veelvuldige wisselingen van de leiding. De race verliep echter veel soepeler dan onlangs in Berlijn

Cassidy heeft een verhitte discussie met het team

Wehrlein, die zich bij de start van de vierde naar de tweede plaats had opgewerkt, reed vanaf het begin samen met Evans op kop van het veld, terwijl Cassidy een typische race voor hem liet zien. De Nieuw-Zeelander reed lange tijd onopvallend in het middenveld en spaarde energie die hij gebruikte om zich in de tweede helft van de race naar voren te werken.

Een paar ronden voor het einde van de race lag Cassidy op de derde plaats achter Wehrlein en Evans toen er onenigheid ontstond met het team over de racestrategie. “Moet ik de positie vasthouden of aanvallen? Vertel me wat ik moet doen”, meldde Cassidy zich opgewonden in de pits.

Onderzoeken tegen de top 3

Nadat de coureurs in de laatste ronden nauwelijks energie hoefden te sparen, was er vooraan een openlijke woordenwisseling tussen Evans en Wehrlein. De Duitser wist meerdere keren een aanval van de Nieuw-Zeelander af te slaan, maar in de laatste ronde haalde Evans Wehrlein aan de buitenkant van de “slakkenbocht” in en reed naar de overwinning. Deze overwinning is echter nog steeds onder voorbehoud, omdat de stewards een onderzoek instellen naar Evans omdat hij de baan zou hebben verlaten en daarmee een voordeel zou hebben behaald.

Achter hem moest Wehrlein het opnemen tegen Cassidy. Er was contact in bocht 11, waardoor de voorvleugel van Cassidy brak. De Nieuw-Zeelander baalde hier ook van: “Hij veranderde van rijstrook onder het remmen en liet me geen ruimte,” klaagde hij over Wehrlein op de radio. Ook dit incident wordt onderzocht door de stewards.

Na elf van de 16 races dit seizoen leidt Cassidy de tussenstand in het kampioenschap met 155 punten voorsprong op Wehrlein (142), Rowland (130) en Evans (122). Jaguar leidt de teamstand met 277 punten. Porsche (211) en Nissan (156) staan op de tweede en derde plaats.

De tweede race van de Shanghai E-Prix begint op zondag (26 mei) om 9:03 CEST.