vrijdag, mei 10, 2024
HomePremier League90.+7! Arsenal wint dramatisch met 4:3 bij Luton

90.+7! Arsenal wint dramatisch met 4:3 bij Luton

Voor speeldag 15 in de Premier League reisde koploper Arsenal dinsdagavond af naar kelderbewoners Luton. Er ontspon zich een turbulente wedstrijd waarin de Gunners met de laatste actie van de wedstrijd drie punten wisten te scoren

Arsenal had de kans om met de vierde overwinning op rij in de uitwedstrijd bij Luton Town in ieder geval tijdelijk hun voorsprong aan de top van de ranglijst uit te breiden. De beste verdediging in de competitie (11 tegengoals) stond tegenover de op één na slechtste aanval (13 tegengoals). Coach Mikel Arteta bracht drie wijzigingen aan in zijn team na de 2:1 overwinning tegen Wolverhampton. Havertz begon op het middenveld voor Trossard. De full-back posities werden ook herschikt. White en Kiwior begonnen in plaats van Tomiyasu en Zinchenko voor de Londenaren.

Hatters coach Rob Edwards bracht vier wijzigingen aan in zijn team na de 3-1 nederlaag bij Brentford. Doughty verving Lockyer. Daarnaast werd de hele aanvallende afdeling gereorganiseerd. Morris, Ogbene en Chong werden vervangen door Adebayo, Townsend en Brown.

Fysiek spel – Osho countert Martinelli

In een strijdvaardige eerste helft namen de Gunners de leiding met hun eerste goede kans. Een onnauwkeurige backpass van Bell kon alleen door Kaminski in het zijnet worden gewerkt. Na een snelle inworp van Gabriel Jesus vond de bal uiteindelijk via Saka zijn weg naar Martinelli, die van achteruit binnenschoot en de leiding nam (20′).

Luton reageerde prompt. Na een hoekschop van Doughty kopte Osho de bal vanaf de strafschopstip in de linkerhoek (25′). De bezoekers namen daarna echter de volledige controle over het spel over en slaagden er niet in om hun kansen en overwicht om te zetten in doelpunten. Eerst slaagde Jesus er niet in Kaminski te verslaan vanuit een scherpe hoek (28′), daarna vond Martinelli’s krachtige schot vanaf negen meter ook zijn meester in Hatters doelman Kaminski (32′).

Gabriel Jesus scoort – dubbele treffer van Luton

Arsenal had alles onder controle en kreeg nog een goede kans om de leiding te nemen via een omhaal van Saka (39′). Ze namen de leiding in de 45e minuut toen Saka White diep stuurde en de verdediger een perfecte pass speelde op Gabriel Jesus, die bij de tweede paal loerde en alleen zijn hoofd hoefde te houden van dichtbij. Kenilworth Road ging de rust in met een verdiende voorsprong die nog groter had kunnen zijn.

De tweede helft was amper vier minuten oud toen de bal al in het net van de bezoekers lag. Adebayo kopte een corner in het verweesde doel voor de oprukkende Raya (49′). En het ging van kracht naar kracht. De nieuwkomers in de eredivisie leverden een dappere strijd en namen zelfs de leiding via Barkley (57′) nadat hij een assertieve aanval had opgezet vanaf eigen helft, die de motor van het middenveld zelf afmaakte

Gunners komen terug – Rice in de laatste seconde

Het duurde slechts drie minuten voordat de Londenaren antwoordden. Jesus zette Havertz op, die Kaminski uit een vrije positie versloeg en er 3-3 van maakte. Arsenal bleef zich inspannen, maar slaagde er niet in om een overtuigende en precieze impact te maken voor het doel van de Hatters. De koplopers in de competitie waren in de slotfase echter weer gevaarlijk en hielden Luton, dat nauwelijks in staat was om los te komen, diep vast op eigen helft. Maar zowel Ödegaard als Trossard slaagden er niet in Kaminski te verslaan (76′, 77′). Goede mogelijkheden van Havertz en Trossard bleven opnieuw onbenut (87., 88.).

En zo duurde het tot de 97e minuut voordat Arsenal een turbulente wedstrijd in hun voordeel kon ombuigen. Met de laatste actie van de wedstrijd vond Ödegaards voorzet de opkomende Rice in het strafschopgebied, die in de rechterhoek kopte. Met de late drie punten breidde Arsenal hun voorsprong uit naar vijf punten, althans tijdelijk. De gastheren daarentegen blijven diep in de kelder met negen punten. Arsenal gaat zaterdag om 18.00 uur op bezoek bij Aston Villa. Luton ontvangt Manchester City, het volgende zwaargewicht, zondag (15.00 uur) op eigen veld.