maandag, mei 6, 2024
HomeFootball90.+6 en vrije trap van Son: Zuid-Korea verslaat Australië na extra tijd

90.+6 en vrije trap van Son: Zuid-Korea verslaat Australië na extra tijd

Vóór de botsing tussen de favorieten in de kwartfinales had Australië tijdens het toernooi geen tekenen van rust getoond. Alleen in de laatste groepswedstrijd tegen Oezbekistan, toen progressie al zeker was, incasseerden ze een doelpunt (1-1), terwijl de overige wedstrijden ruim gewonnen werden – inclusief de ronde van 16 tegen Indonesië. Graham Arnold bracht vier wijzigingen aan in de 4-0 overwinning: St Pauli’s Metcalfe, Atkinson, Goodwin en Duke vervingen Jones, McGree, Bos en Fornaroli.

Hun tegenstanders uit Zuid-Korea hadden het eerder wat moeilijk gehad. Ze waren slechts tweede geëindigd in de groepsfase na puntenverlies tegen Jordanië (2:2) en Maleisië (3:3). In de 16e ronde hadden ze een gelijkmaker in de 9e minuut van de rust nodig om Saudi-Arabië met 4-2 te verslaan via strafschoppen. Jürgen Klinsmann bracht drie wijzigingen aan in zijn team: Lee van Mainz, Jeong en Jung van Freiburg zaten op de bank voor Park, Hwang en Cho.

Zuid-Korea nam de controle over de wedstrijd, maar had moeite om de verdediging van de Socceroos te slechten. Metcalfe viel vooral op aan de andere kant, maar scoorde eerst niet van afstand (17′) en miste even later vanaf de penaltystip nadat doelman Jo een schot van Goodwin in het midden had afgeketst (19′).

Goodwin profiteert van fout Hwang

Het net fladderde voor de eerste keer aan de andere kant, maar de vlag ging omhoog. Seol stond net buitenspel toen hij over de verdediging het strafschopgebied in stuiterde. Zijn slimme voorzet kwam zelfs bij Hee-Chan Hwang terecht, die de bal binnen kon tikken (31′). Kort voor rust maakte In-Beom Hwang een fout in zijn eigen strafschopgebied en speelde de bal in de voeten van Goodwin. Na een snelle combinatie via Duke, Metcalfe en Atkinson, die voorzette vanaf rechts, volleyde Goodwin bij de tweede paal binnen en zette Australië kort voor rust op voorsprong (42′).

Jürgen Klinsmann moest iets verzinnen, want zijn ploeg kwam – met uitzondering van het buitenspeldoelpunt – niet tot scoren in de eerste helft. Na de herstart toonden zijn Zuid-Koreanen iets meer vastberadenheid, maar het eerste doelpunt van hoog kaliber was nog steeds voor Australië. Boyle werd twee keer afgekeurd door doelman Jo en Duke volleyde de bal bij de derde poging over het doel (54′)

Zuid-Korea maakt laat weer gelijk

Daarna trok Australië zich ver terug en liet de Zuid-Koreanen komen. Ze vestigden zich zelfs af en toe in de laatste driehoek, maar het centrale-backduo van Souttar en Rowles stond altijd aan het einde van de lijn. Alleen een chip van Kang-In Lee zorgde voor gevaar, maar Jae-Sung Lee schoof de bal te ver naar voren in het strafschopgebied (78′). De Socceroos bleven ondertussen speldenprikjes geven met snelle tegenaanvallen. Aan het einde van de meest veelbelovende tegenaanval hoefde Duke alleen maar van dichtbij binnen te knikken, maar hij miste het doel met een duikende kopbal en de daaruit voortvloeiende voorlopige beslissing (84′).

De wedstrijd bleef open – en Zuid-Korea sloeg laat in de blessuretijd opnieuw toe. Miller haalde Son, die eigenlijk in een kansloze positie op links stond, met zijn lange been neer in het strafschopgebied en gaf hem een penalty. Voormalig Leipzig-speler Hee-Chan Hwang stoomde op en schoot zijn land de extra tijd in (90.+6).

Son scoort, O’Neill vliegt

De Zuid-Koreanen hielden de druk erop. Hee-Chan Hwang dwong Ryan tot een redding uit een voorzet van tien meter. De doelman redde ook de rebound van een schot van Kang-In Lee vanuit een scherpe hoek (95′). Kort voor rust nam de aanvoerder het heft in handen. Na een overtreding op Hee-Chan Hwang krulde Son vanaf 17 meter een vrije trap over de muur. Ryan raakte hem nog wel, maar kon niet voorkomen dat de Zuid-Koreanen op voorsprong kwamen (104′).

En het werd nog erger: in de rust van de eerste helft van de extra tijd ving O’Neill zijn tegenstander Hee-Chan Hwang met een open zool op de enkel. Na een VAR-controle werd de Australiër met een rode kaart van het veld gestuurd (105.+4).

Australië was daardoor in de minderheid en moest de knop weer omzetten. Een horde die de Socceroos niet konden nemen. Zuid-Korea stond ook in de tweede helft niets toe en had de wedstrijd zelfs vroegtijdig kunnen beslissen. Son (113′) en Kang-In Lee en Yang (119′) verzuimden echter te scoren, waardoor de stand 2:1 bleef.

De Australiërs met St Pauli’s Irvine en Metcalfe en Wiesbaden’s Irvine, die niet bij de selectie voor de kwartfinale zat, moeten naar huis reizen. Zuid-Korea staat dinsdag om 16.00 uur in de eerste halve finale tegenover Jordanië, maar zonder Min-Jae Kim uit München, die geschorst is en kort voor het einde van de normale speeltijd een gele kaart kreeg.