vrijdag, mei 3, 2024
HomeBundesligaTel de nieuwe lieveling, Musiala in de lift

Tel de nieuwe lieveling, Musiala in de lift

4:3 winst tegen de vermoedelijk sterkste groepstegenstander in de Champions League, de eerste drie punten in eigen huis. FC Bayern heeft waardevolle inzichten opgedaan – zowel positief als negatief – in hun overwinning tegen Manchester United

Eerst de positieve punten: Mathys Tel wordt steeds meer de nieuwe favoriet van de Bayern-fans omdat hij steeds waardevoller wordt als wildcard. Tegen de Engelsen bracht Thomas Tuchel de 18-jarige pas in de 87e minuut in het veld en in blessuretijd scoorde de Fransman op een even bezienswaardige als technisch hoogstaande manier voor de 4:2. Zogenaamd de kers op de taart, maar des te belangrijker gezien de 4:3 die volgde. In de korte tijd dat hij speelt, heeft Tel dit seizoen al drie doelpunten en één assist verzameld. Wanneer kan hij vanaf het begin beginnen? Zaterdag tegen VfL Bochum? Op zijn laatst dinsdag in de DFB Cup tegen Preußen Münster.

Toen Tel arriveerde, was Jamal Musiala al uitgeschakeld. Na een blessurepauze speelde hij 75 minuten tegen Man United, zijn beste prestatie in maanden. De 20-jarige toonde een duidelijke vormstijging met de assist voor 2:0 en een aantal spectaculaire dribbels. Leroy Sané heeft dat niet nodig, hij moet gewoon zijn vorm behouden en vervolgde zijn sterke start van het seizoen met het doelpunt voor 1:0. Ook al kreeg hij niet alles voor elkaar, hij was de beste speler op het veld.

De derde in het oog springende aanvaller was Harry Kane, die met precisie een penalty omzette en verder minder opviel door zijn doelpunten dan door zijn zeer intelligente en bijna foutloze speelstijl. Kane is niet constant in actie, maar alles wat hij doet is logisch op het veld. Min-jae Kim en Dayot Upamecano zouden hier ook op de lijst hebben gestaan als de wilde slotfase er niet was geweest. Hier, met de twee late tegendoelpunten, verwaterde vooral Kim de sterke indruk die hij eerder had gemaakt.

Defensief potentieel voor verbetering

Dat leidt automatisch tot een blik op de negatieve aspecten. In plaats van 4:3 had de partij moeten eindigen in 4:1 of 5:1. Het aanvankelijk efficiënte Bayern miste te veel kansen na de 3:1 en hield United daardoor in leven. De ploeg kreeg weer veel te gemakkelijk doelpunten tegen, drie is eigenlijk te veel op dit niveau. En in de eerste 20 minuten kwam de ploeg uit München helemaal niet in de wedstrijd, had het geluk dat het niet op een achterstand hoefde te jagen. Een betere tegenstander dan United zou daarvan hebben geprofiteerd.

Conclusie: De start in de hoogste klasse was succesvol, maar coach Thomas Tuchel en zijn team hebben nog genoeg werk te doen.