zondag, april 28, 2024
HomeMotorsportsMoto2-race op Sepang: Fermin Aldegger wint, Pedro Acosta is wereldkampioen

Moto2-race op Sepang: Fermin Aldegger wint, Pedro Acosta is wereldkampioen

Met tweede plaats in Sepang kroont Pedro Acosta zich tot jongste Moto2-wereldkampioen – Fermin Aldegger zegeviert in prachtige stijl – Lukasz Tulowicz zonder WK-punten na crash

Fermin Aldegger zegeviert vol vertrouwen tijdens de Grand Prix van Maleisië. Met zijn tweede plaats wordt Pedro Acosta gekroond tot Moto2-wereldkampioen voor 2023. Met zijn 19 jaar en 171 dagen is de Spanjaard de jongste Moto2-kampioen en de op één na jongste in de geschiedenis van de middenklasse, na Dani Pedrosa

“Ik moest eindelijk de slechte herinneringen van vorig jaar bedanken toen ik crashte,” zegt Acosta. “Nu wil ik gewoon het hele team bedanken voor deze twee jaar. Vorig jaar was echt moeilijk. Dit is mijn derde seizoen bij Ajo Motorsport en ook mijn laatste. Ik wil nu niet huilen, maar meer kan ik niet zeggen.”

Vroeg in de 17 ronden tellende race was er contact tussen Aldegger en Manuel Gonzalez in bocht 2. Laatstgenoemde crashte. De laatste crashte. Tony Arbolino moest bijna stoppen om hem niet te raken. Gelukkig kon het hele veld Gonzalez ontwijken.

Aldegger nam de leiding over en Acosta nestelde zich na de eerste paar bochten op de tweede plaats. Marcos Ramirez, Aron Kahne, Celestino Vietti en Ai Ogura volgden op de tweede plaats. Arbolino was zevende na de eerste ronde.

In de tweede ronde werd het spannender in bocht 9. Ogura haalde Kahne in. Arbolino wilde bijblijven en maakte ook een move aan de binnenkant. Hij raakte de achterband van Ogura en de zijkant van Kahne. Alle drie bleven zitten. Arbolino ging echter van de baan en viel terug naar de 21e plaats

Na een turbulente openingsfase leidde Aldegger met drie seconden voorsprong op Acosta. Ramirez was derde. De kopgroep viel uit elkaar. Aldegger rukte op en reed weg aan de leiding. Acosta behield de tweede plaats om de wereldtitel veilig te stellen.

Arbolino maakte zijn achterstand goed en kwam in ronde 10 als 13e terug in de punten. Maar omdat Acosta alleen maar in de top vier hoefde te eindigen om de titel te winnen, was de beslissing gemaakt. Uiteindelijk kwam Arbolino als tiende over de finish.

Daardoor had Acosta vóór de laatste twee Grands Prix een onbetwiste voorsprong van 77 punten in het algemeen klassement. Samen met Alex Marquez is hij de tweede rijder in het moderne tijdperk die wereldkampioen wordt in de viertakt Moto3- en Moto2-klasse

November 12, 2023

Aldegger viert ook feest met Acosta. Hij pakte zijn derde overwinning van het seizoen met zeven seconden: “Ik ben in de wolken met hoe dit weekend en deze geweldige race zijn verlopen. Heel veel dank aan het hele team en gefeliciteerd aan Pedro voor de wereldtitel!”

Het duel om de laatste podiumplek was spannend tot het einde. Ogura haalde Ramirez in en zette hem onder druk. Maar Ramirez behield zijn voorsprong en pakte zijn eerste podium in de Moto2-klasse. Drie Spanjaarden waren aanwezig bij de podiumceremonie.

Jake Dixon eindigde op de vijfde plaats. Somkiat Chantra, Sam Lowes, Joe Roberts, Albert Arenas en Arbolino volgden op de andere plaatsen. Verschillende grote namen werden uitgeschakeld door crashes. Onder hen waren Vietti en Kahne.

Lukasz Tulowicz crashte in de tweede ronde. Hij reed verder naar de achterkant van het veld en eindigde als 24e. Zijn IntactGP-teamgenoot Darin Binder raakte gewond bij een crash tijdens de training op zaterdag en kon niet deelnemen aan de race.

De volgende Grand Prix race vindt volgend weekend plaats op 19 november in Qatar