zaterdag, april 20, 2024
HomeMotorsportsMoto2 race Aragon 2022: Tweede overwinning van het seizoen voor Pedro Acosta

Moto2 race Aragon 2022: Tweede overwinning van het seizoen voor Pedro Acosta

Rookie Pedro Acosta pakt zijn volgende overwinning in de tussenklasse – Met Aron Canet en Augusto Fernandez staan er drie Spanjaarden op het podium

Finally,” juichte Acosta. “Na de blessure ben ik hier nu weer terug. In Oostenrijk ging het eigenlijk niet zo slecht. Misano was een beetje moeilijker voor mij. Maar hier had ik vanaf het begin een goed gevoel en dacht dat het kon lukken.”

Bij de start van de 21 ronden durende race won Augusto Fernandez de holeshot. Achter hem werd het krap bij bocht 2. Alonso Lopez (Boscoscuro) werd te ver naar buiten gedragen en crashte in het grind. Achter hem brak chaos uit. Marcel Schrötter was erbij betrokken.

De Duitser crashte voor bocht 3 en lag er ook uit. Aan het eind van de eerste ronde leidde Fernandez al met vier tienden van een seconde voorsprong op Jake Dixon, Aron Canet, Acosta en Albert Arenas. Celestino Vietti was de enige rijder op de zachte achterband en werd 15e.

In ronde 2 nam Arenas afscheid van de kopgroep door een crash in bocht 12. Achter hem was er een crash tussen Jeremy Alcoba en Manuel Gonzalez op dezelfde plek. Arenas had geluk dat hij door niemand werd geraakt in het grind.

Augusto Fernandez wordt snel ingehaald

Vooraan trapte Fernandez het gaspedaal in. Na vier ronden had de Spanjaard al anderhalve seconde voorsprong op de achtervolgers Dixon, Acosta, Canet, Tony Arbolino en Ai Ogura. Acosta viel aan en pakte de tweede plaats af van Dixon in ronde 4.

Op dat moment had Fernandez al twee seconden voorsprong op zijn teamgenoot Acosta. Maar de rookie was sneller en knabbelde snel het gat weg. Canet liet zich meeslepen door Acosta in de derde.

In ronde 8 maakte Acosta een klein foutje in bocht 9. Canet haalde in. Toch bleven beiden hun achterstand op Fernandez inlopen. Een ronde later werd Fernandez ingehaald en was de Spaanse driestrijd om de leiding begonnen. Arbolino wist ook in te halen.

In ronde 10 passeerde Acosta Fernandez op het lange rechte stuk en nam de leiding. Daarachter streden Arbolino en Canet om de derde plaats. Als gevolg daarvan deed het Ajo duo vooraan hun rondjes. Canet versloeg Arbolino, die kleine foutjes maakte.

Acosta had uiteindelijk meer tempo dan Fernandez. Met nog acht ronden te gaan, opende Acosta een voorsprong van één seconde. Fernandez werd gedwongen naar de achterkant van het peloton te gaan, omdat Canet ook sneller was dan hij.

Aron Canet pakt de tweede plaats

Acosta had alles onder controle in het laatste kwartier van de race en reed op commanderende wijze naar zijn tweede Moto2-overwinning op thuisgrond. Het duel om de tweede plaats bleef spannend. Drie ronden voor het einde pakte Canet Fernandez in de verkeerde kurkentrekker.

Dat was ook de beslissing in het duel om de resterende podiumplaatsen. “De race was echt moeilijk,” ademde Canet. “In het begin vocht ik met Arenas en Arbolino. Ik heb daar veel tijd verloren.

“In de laatste vier ronden kon ik Augusto [Fernandez] inhalen en een beetje wegrijden. Ik heb nu 37 punten achterstand op de leider in het WRC en 30 punten op Ogura. We werken heel goed en dat blijven we gewoon doen.”

Ai Ogura beheert schadebeperking

In de slotfase maakte Ogura plaatsen goed en veroverde alsnog de vierde plaats op Arbolino. Fernandez’ voorsprong in het wereldkampioenschap groeide zo naar “slechts” zeven punten. “We moeten deze podiumplaats meenemen, want die is belangrijk voor het wereldkampioenschap,” zei Fernandez (WK-ranglijst).

“Natuurlijk had ik graag de race gewonnen, want ik had een goed gevoel. Maar Pedro was gewoon sterker. In de slotfase verloor de band veel grip. Ik wist toen dat dit niet het moment was om risico’s te nemen. Ik moet tevreden zijn met de derde plaats.”

Arbolino werd in de laatste ronde nipt verslagen door Ogura om als vijfde te eindigen. Dixon werd in de laatste ronde uitgeschakeld door een crash in bocht 12. Fermin Aldeguer werd zesde, gevolgd door Somkiat Chantra, Jorge Navarro, Joe Roberts en Vietti.

Elfde tot en met 15e werden Cameron Beaubier, Lorenzo Dalla Porta, Barry Baltus, Alessandro Zaccone en Bo Bendsneyder. In totaal zagen 21 rijders de geblokte vlag.

De volgende Grand Prix vindt aanstaande zondag plaats in Motegi (Japan).