maandag, april 29, 2024
HomeSerie ALukaku scoort vroeg en laat: Roma verdedigt 1-1 na twee afbuigingen

Lukaku scoort vroeg en laat: Roma verdedigt 1-1 na twee afbuigingen

AS Roma en AC Fiorentina gingen zondagavond laat met 1-1 gelijk op, maar tussendoor was er veel meer gebeurd: een vroege voorsprong, twee afwijzingen tegen de thuisploeg van de Giallorossi, een grijnzende José Mourinho en doelman Rui Patricio

Sinds het begin van het seizoen heeft Roma-trainer José Mourinho te maken gehad met een constante stroom afwezigen – maar op deze 15e speeldag in de Serie A was zijn selectie compleet, afgezien van de potentiële vaste krachten en de langdurige blessures van Smalling, Abraham en Kumbulla. Na de recente 2:1 overwinning op Sassuolo Calcio, die opnieuw werd behaald met late goals, zou dit natuurlijk genoeg moeten zijn voor de volgende overwinning.

En zie: onder aanvoering van het topduo Dybala en Lukaku, die momenteel gezond zijn, zetten de Giallorossi een sterke prestatie neer tegen de bezoekers uit Florence – gecoacht door Vincenzo Italiano en onlangs met 4:1 verslagen in de ronde van 16 na een geweldige krachtmeting. E. in de laatste 16 van de Coppa Italia tegen Parma – ging sterk van start. Inclusief een prachtige combinatie: na een gekartelde een-twee tussen Dybala en Cristiante, zette eerstgenoemde met de buitenkant van zijn voet direct voor naar het midden, waar Lukaku zich liet gelden en alleen nog maar van dichtbij binnen hoefde te koppen – 1:0 in de 5e minuut.

Dybala mist, Dybala moet neer

Als boegbeeld van Roma bleef de briljante verschaffer van assists veel laten zien: Dybala was wervelend, altijd aanspeelbaar, lastig en had in de 14e minuut de 2:0 op zijn voeten. De Argentijnse wereldkampioen schoot echter te onnauwkeurig vanuit een centrale positie na een goed doordachte pass van Zalewski – net naast aan de rechterkant.

Daarna volgde de eerste kans voor de bezoekers uit Toscane (14e minuut, spits Nzola kon doelman Rui Patricio niet passeren na een chip van Bonaventura), voordat Dybala weer naar het centrum verhuisde. Dit keer was het echter een ongelukkige zet: de technicus verzwikte zijn enkel bij een tackle (23′), blesseerde zijn linkerdij aan de achterkant en moest kort daarna het veld verlaten in plaats van joker Azmoun (25′).

Er werd niet veel meer gespeeld tot aan de rust. De simpele reden: de Romeinen trokken zich flink terug en zorgden met typisch Mourinho-verdedigend werk voor de nipte voorsprong. De Viola toonden niet genoeg spirit om de impasse te doorbreken. Pas na een ernstige opstellingsfout van Mancini ging het snel, maar Bonaventura’s afwerking was te onnauwkeurig (45.+4).

Florence kom op

Al met al was de 1:0 stand bij de rust prima op dit moment – en dat werd nog meer toen de thuisploeg direct na de hervatting de toon zette. Na een goede balverovering kon Zalewski de bal niet goed bij Pellegrini in het centrum krijgen (46′), waarna Mancini’s inzet van dichtbij werd gered door AC-doelman Terracciano (53′).

Daarna volgde een periode waarin de Florentijnen dominanter en krachtiger waren. Veteraan Bonaventura zorgde voor de openingstreffer, de 34-jarige schoot de bal tegen de lat (63′). De bezoekers uit Toscane waren daarna nog meer op dreef toen Roma-verdediger Zalewski, die al gewaarschuwd was, Kayode tactisch neerhaalde en van het veld werd gestuurd (64′) en kort daarna verdediger Martinez Quarta onweerstaanbaar opstond en zijn daaropvolgende kopbal perfect in de hoek stompte om er 1-1 van te maken (66′).

Na rood van Lukaku: Roma zet zich schrap tegen dubbele achterstand

Geweldig: In de slotminuten mocht Fiorentina zelfs met dubbele overmacht doordrukken omdat Lukaku direct rood kreeg voor een harde tackle op Kouamé (87′). Roma-coach Mourinho kon alleen maar zijn hoofd schudden en grijnzen in de richting van scheidsrechter Antonio Rapuano – en zijn weinige buitenspelers aanmoedigen om hartstochtelijk te verdedigen. De Romeinse ‘gladiatoren’ gehoorzaamden echter op indrukwekkende wijze aan dit bevel – en lieten eigenlijk niet veel meer toe. Alleen doelpuntenmaker Martinez Quarta wist zich nog een keer in de hoogte te werken in de “Eeuwige Stad”, maar werd afgekeurd door doelman Rui Patricio (82′).

Ondanks een lange blessureonderbreking voor Rui Patricio, floot de scheidsrechter op tijd met nog zeven minuten te spelen in de blessuretijd – en dat zorgde voor nog meer discussie. Het resultaat: ook Florence-verdediger Milenkovic zag rood

Zo redde Roma uiteindelijk een gelijkspel van 1:1 over 90 minuten, verdedigde het de vierde plaats op de ranglijst van de Serie A – en staat het komende donderdag (21.00 uur) in de laatste Europa League-groepswedstrijd tegenover Sheriff Tiraspol. Daarna wordt in een duel op grote afstand met competitieleiders Slavia Praag (twee punten meer) beslist wie aan het eind de eerste plaats inneemt en rechtstreeks doorgaat naar de ronde van 16. Florence, dat nog steeds iets achter staat op de internationale ranglijst, speelt uren eerder (18.45 uur) tegen Ferencvaros Boedapest in de Conference League.