zaterdag, april 27, 2024
HomeLa LigaLewandowski blinkt uit, Xavi vliegt: Barcelona laat Atletico uit de CL-ranglijst glippen

Onder leiding van een sterke Lewandowski, die direct betrokken was bij alle drie de doelpunten, zegevierde FC Barcelona bij Atletico Madrid. Zelfs het ontslag van coach Xavi maakte geen verschil voor de uitoverwinning van de Catalanen

Hoewel coach Diego Simeone de geblesseerde Hermoso (niet bij de selectie) en de twee veteranen Koke en Griezmann (beiden op de bank) verving, kwam Atletico in de openingsminuten echt op gang en was het vastberadener. Riquelme miste ternauwernood een vroege voorsprong voor de thuisploeg, voor wie Reinildo, Barrios en Riquelme mochten starten (7e).

De Madrilenen bleven vanaf dat moment de wedstrijd domineren, terwijl Barcelona zelden een weg voor het doel vond. Ondertussen vertrouwde hoofdtrainer Xavi opnieuw op zijn eigen jeugd in het uitverkochte Civitas Metropolitano, hoewel de 16-jarige Lamine Yamal voorlopig alleen op de bank zat. Hij werd vervangen door Atletico-leningnemer Joao Felix, die samen met de 17-jarige Fort en Sergi Roberto in het eerste elftal terechtkwam. Omdat Christensen zich onwel voelde tijdens de warming-up, verving Fermin de Deen ook – Joao Cancelo ontbrak in de selectie

Uitgerekend Joa Felix opent voor Barca – Xavi wordt weggestuurd

Naarmate de tijd verstreek, kwamen de Catalanen steeds beter in het spel en dat luidde een turbulente slotfase van de eerste helft in. Nadat Joao Felix er eerst niet in slaagde om Oblak te verslaan (37′), scoorde uitgerekend de Portugees uiteindelijk de belangrijke 1:0 in de 38e minuut. Maar daar bleef het niet bij: ondanks de voorsprong uitte Xavi meerdere keren luidruchtig zijn ongenoegen over de beslissingen van de scheidsrechter. Eerst kreeg hij geel (41′) en slechts twee minuten later werd hij uit het veld gestuurd (43′).

Barca domineert na rust

Zelfs zonder Xavi op de zijlijn was Barcelona meteen overtuigend na de herstart en stond het meteen 2-0. Raphinha speelde een doorloopbal naar Lewandowski, die een technisch veeleisend schot uit een draai nam en met behulp van de binnenkant van de linkerpaal zijn 13e doelpunt van het seizoen maakte (47′).

Hoewel de bezoekers daarna meerdere keren konden rekenen op hun sterke doelman ter Stegen, bleven ze efficiënt voor het doel van Atletico. De precieze voorzet van Lewandowski, zijn derde doelpunt van de wedstrijd, werd binnengekopt door Fermin, die alleen maar hoefde te knikken zonder druk van zijn tegenstander (65′).

Molina’s noodstop als negatief laatste punt voor Atletico

Barca krijgt na de interlandbreak op 30 maart de kans om hun vierde overwinning op rij te boeken, als UD Las Palmas op bezoek komt bij Barcelona (21.00 uur). De Madrilenen moeten twee dagen later (21.00 uur) tegen FC Villarreal – en staan onder druk: omdat Bilbao hen voorbij is gestreefd en nu vierde staat, hoeft de ploeg van Simeone voorlopig alleen maar te jagen op de Champions League-plaatsen