donderdag, mei 9, 2024
HomeFootballIran wint penalty's - Japan wacht in de kwartfinales

Iran wint penalty’s – Japan wacht in de kwartfinales

Iran domineert de wedstrijd tegen Syrië, maar slaagt er niet in een beslissend doelpunt te scoren. Nadat Taremi de rode kaart krijgt, moeten de Iraniërs extra tijd inlassen, maar zegevieren uiteindelijk in de strafschoppenserie

Iran, dat de groepsfase afsloot met drie overwinningen uit drie wedstrijden, zette Sardar Azmoun, die door Leverkusen was uitgeleend aan Roma, in als spits. Tegenstander Syrië eindigde als derde in hun groep en plaatste zich pas voor de ronde van 16 nadat het India met 1-0 had verslagen in hun laatste wedstrijd in de voorronde.

Favoriet Iran begon dominant en had het voordeel op het veld. Iran had ook de betere kansen in de eerste helft. De ploeg van Amir Ghalenoei creëerde twee gevaarlijke kansen via Azmoun (8′) en Ghayesh’s schot vanaf de tweede rij (26′). In de 34ste minuut beging Ousou van Syrië een overtreding op Taremi van Iran in het strafschopgebied: penalty. De benadeelde speler kwam zelf in actie en zette om, waardoor Iran met een verdiende voorsprong de rust in ging.

Syrië maakt gelijk – Iran in de minderheid

In de tweede helft begon Iran met veel druk en faalde een aantal keer tegen de Syrische doelman Madania. Azmoun (53′), die net als in de eerste helft een dubbele kans kreeg, en Taremi (57′) misten de 2:0. Aan de andere kant werd Syrië een keer gevaarlijk – en won een penalty. Sabbag omspeelde Iran-doelman Beiranvand, die de vervangende spits op de enkel raakte. Kharbin zette de penalty om en maakte gelijk (64′).

De Iraniërs bleven naar voren spelen na het doelpunt van Syrië en probeerden snel weer op voorsprong te komen. Ezatolahi’s schot ging net over (67′), maar de opvallende Azmoun (80′ en 84′) vond net als Gholizadeh (81′) Madania zijn meester. De voortekenen veranderden in de blessuretijd: doelpuntenmaker Taremi kreeg een gele kaart voor een overtreding op Al-Dali (90′ + 1), zijn tweede van de wedstrijd na een zwaluw een paar minuten eerder. Iran was vanaf dat moment in de minderheid – en moest extra tijd inlassen

Geen kansen in extra tijd – Iran wint penalty’s

De 30 extra minuten verliepen rustig en geen van beide teams kon gevaarlijke kansen creëren om de leiding te heroveren. Dus moest de beslissing over wie de laatste acht zou bereiken genomen worden in een penalty shoot-out

Alle Iraanse schutters scoorden toen, terwijl Youssef de tragische figuur voor Syrië was. Zijn penalty werd gered door Beiranvand. Iran gaat daardoor door naar de kwartfinales

Daarin staan ze zaterdag (12.30 uur) tegenover Japan, een andere toernooifavoriet. De Samurai Blue versloegen Bahrein met 3:1 in de ronde van 16.