zaterdag, mei 11, 2024
HomeFootballIn extra tijd: Bilbao's Williams broers slaan Barça uit de beker

In extra tijd: Bilbao’s Williams broers slaan Barça uit de beker

Voor FC Barcelona is de Copa del Rey voorbij na de kwartfinales. De Catalanen werden verslagen door Athletic Blibao en de oogverblindende Inaki en Nico Williams in een adembenemende woordenwisseling

De avond in het eerbiedwaardige San Mames had niet slechter kunnen beginnen voor FC Barcelona. Na 36 seconden stonden de Catalanen al met 1-0 achter na een chaos in hun eigen strafschopgebied. Guruzeta profiteerde van de verwarring, die werd gevolgd door de blessure van linksback Balde, die na 23 minuten moest worden vervangen door de 17-jarige Fort.

Dubbele treffer draait wedstrijd om na 36 seconden achterstand

De Blaugrana herstelden zich echter van de mislukte openingsfase en de brutale aanpak van de fysiek zeer aanwezige thuisploeg en sloegen kort na het ontslag van Bode met een flinke dosis geluk terug. In de 26e minuut schoot Yuri Berchiche op Lewandowski toen hij de bal wilde wegwerken, waardoor de bal via zijn been in het net stuiterde – 1:1 voor Agirrezabala.

Maar dat was niet genoeg. Slechts zes minuten later draaide Barça de wedstrijd om. Lamine Yamal begon aan een solo in het midden van de helft van de tegenstander, sneed vanaf rechts naar binnen en vuurde een laag schot in de verre hoek in de stijl van een van de grootste spelers in de recente geschiedenis van de Catalanen (32′).

In een vermakelijke eerste helft hadden de San Mames een paar minuten nodig om bij te komen van deze dubbele klap, maar daarna schoot Athletic weer naar voren. De Basken zetten de energie van de tribunes om in doelpunten en misten in de 42e minuut ternauwernood de gelijkmaker toen de volley van Sancet uit een hoekschop niet over Inaki Pena ging, wiens tegenspeelster nog voor rust het laatste uitroepteken gaf. Agirrezabala verrichtte een lange redding op een schot van Ferran Torres, die drie keer had gescoord in de 4-2 zege op Betis Sevilla in het weekend, om te voorkomen dat de bezoekers een voorsprong van twee doelpunten namen bij de rust (45.+3).

Barça slaapt door in de tweede helft

De tweede helft was een herhaling van wat er in de eerste 45 minuten al was gebeurd: Bilbao begon onder druk en scoorde vroeg. Dit keer via Sancet, die met een ideale voorzet werd aangespeeld door Nico Williams (49′). Kort daarna werd het bijna nog erger voor de bezoekers, die opnieuw niet geconcentreerd begonnen, maar Araujo verrichtte een cruciale redding op de kopbal van Guruzeta (56′). De Blaugrana kwamen vervolgens uit het niets weer dicht bij een doelpunt, maar Lamine Yamal miste de dubbel voor Agirrezabala, net als Guruzeta eerder had gedaan (65′).

Lamine Yamal’s misser bezegelt extra tijd

Over het geheel genomen bleven de Baskische Leeuwen de actievere en gevaarlijkere ploeg. Vooral Nico Williams kreeg nooit vat op Barça en had met nog een kwartier te gaan geluk toen de jongste van de twee broers Williams, die nu allebei meedoen, de 3:2 op slechts centimeters miste (74′). Het geluk was de gastheren kort voor het einde ook gunstig gezind. Paredes was de laatste man die de bal verloor aan Lamine Yamal, die Agirrezabala al had omspeeld, maar er vervolgens niet in slaagde om de bal in het vrijwel lege doel te schieten (86′). De wedstrijd ging de extra tijd in

Gebroeders Williams stoten Bilbao door naar de halve finales

De extra tijd van 30 minuten werd opnieuw ingeluid door Nico Williams, die na een assist van zijn broer alleen de buitenkant van het net wist te raken, omdat Araujo een beslissende afbuiging nam (96′). Het leek erop dat het een doelpuntloze eerste helft zou worden, totdat Inaki Williams een paar seconden voor het einde van het eerste kwartier met een beetje geluk werd vrijgelaten en, na een een-tweetje met de paal, de bal over de lijn schoof om de San Mames in vervoering te brengen (105.+2).

Barcelona werd dus uitgedaagd, maar slaagde er niet in een slotoffensief op te zetten. In plaats daarvan was het opnieuw Inaki Williams die de laatste kans miste in de 113e minuut, toen hij een voorzet op het pad van de oprukkende Inaki Pena kopte. De fans in Baskenland moesten wachten tot de laatste actie van de wedstrijd voordat ze zich helemaal vrij mochten draaien. Na een opruiming van Sancet gleed de bal over Inaki Williams naar zijn broer Nico, die met een prachtig schot van buiten het strafschopgebied bij de tweede paal scoorde: 4:2. Daarmee bekroonde hij zijn uitstekende optreden en verzekerde Bilbao zich van een plaats in de halve finales (120,+1).

Met deze grote overwinning achter de rug vervolgt Athletic zondagavond hun competitiecampagne thuis tegen FC Cádiz, waar de ploeg van Ernesto Valverde op zoek zal gaan naar belangrijke punten in de strijd om de internationale plaatsen. FC Barcelona ontvangt FC Villareal om 18.30 uur.