dinsdag, april 30, 2024
HomeBundesligaHincapie leidt Bayer naar last-minute zege in Leipzig

Hincapie leidt Bayer naar last-minute zege in Leipzig

Net als in de eerste etappe versloeg Bayer Leverkusen RB Leipzig met 3-2 in een wedstrijd die leek op een achtbaanrit dankzij een laat doelpunt om hun toppositie te verstevigen

Leipzig-trainer Marco Rose reageerde op de 1-0 nederlaag tegen Eintracht Frankfurt met drie wijzigingen: Lukeba en Seiwald begonnen, net als Dani Olmo, die zijn rentree maakte in het basiselftal na een schouderenkelblessure. Henrichs, Kampl en Baumgartner zaten op de bank.

Bayer-coach Xabi Alonso had aanvankelijk Tah en Wirtz rust gegeven in de last-minute overwinning op Augsburg, maar nu bracht de Spanjaard het duo terug in de basisopstelling in plaats van Andrich en Hlozek (beiden bank).

Eén ding vooraf: iedereen die hoopte op een topwedstrijd werd zeker niet teleurgesteld, vooral niet in de eerste helft. RB en Bayer zorgden voor een spannend duel met veel tempo, intense duels en veel afwerking. Vooral Leipzig speelde in het eerste half uur een geweldige wedstrijd

Een vroege truc van Xavi

De Rose elf vielen al vroeg aan, bepaalden een enorm tempo en behaalden op die manier duidelijk voordeel. De thuisploeg nam ook een vroege voorsprong in de zevende minuut – en het was bijzonder indrukwekkend: Schlagers pass werd op rechts aangenomen door Xavi, die met zijn rug naar het doel stond, die de bal vervolgens met een snelle aanraking omhoog gooide en afmaakte met een schot van links in de rechterbenedenhoek – een doelpunt van de maand.

Bayer leek onder de indruk, werd in fases overlopen en mocht blij zijn dat de Saksen er in het bitterkoude Leipzig niet nog een schepje bovenop deden. Er werd verschillende keren een beroep gedaan op Hradecky (21e, 22e, 25e, 29e). Xabi Alonso zal niet blij zijn geweest met wat hij zag. Bovendien moest Frimpong al vroeg gewisseld worden voor Tella vanwege een blessure (31).

Daarna veranderde het beeld op het veld echter. RB speelde niet meer in zo’n hoog tempo en leunde meer op de tegenaanval, terwijl Bayer zichtbaar stabiliseerde en ook meer doeldreiging uitstraalde. De Rijnlanders werden echter niet echt dwingend en misten de nodige precisie in de afwerking

Bayer en de corners

De tweede periode begon in de smaak te vallen bij de Werkself, die al na een paar seconden doorbraken via de linkerflank en vervolgens 1:1 gelijkmaakten via Tella (47′). Het doelpunt gaf vertrouwen aan de bezoekers, die nu ook profiteerden van het feit dat RB niet meer zo hoog kon drukken als in de beginfase.

Wirtz had met zijn schot zelfs een kans op de voorsprong, maar hij kon Blaswich niet verslaan, die de bal tot corner verwerkt (55′). Maar toen nodigde Leverkusen RB letterlijk uit om te scoren met een slecht genomen korte corner – en ze namen de uitnodiging aan: Xavi onderschepte de slordige bal van Hofmann en stuurde Dani Olmo over rechts, die op zijn beurt oog had voor Openda – 2:1 (56′).

Leipzig stond weer voor, maar niet voor lang, want de desastreuze corner werd gevolgd door een perfecte corner vanuit Bayer-oogpunt: Hofmann kapte de bal vanaf links naar Tah bij de tweede paal, die hoog opstond en perfect binnenkopte om er 2:2 van te maken (63′).

Alles lag weer open – en dat bleef zo tot het laatste fluitsignaal. Hoewel de Werkself meer van het spel hadden, vooral tegen het einde, en de gevaarlijkere acties via Grimaldo (70′) en Hofmann (82′), leek het alsof de eindstand 2-2 moest blijven. Maar dat was niet het geval, want een corner van Grimaldo op Hincapie bezorgde de Werkself in de laatste minuut de felbegeerde overwinning (90.+1).

RGB Leipzig wacht aanstaande zaterdag de volgende confrontatie met VfB Stuttgart om 15.30 uur. Bayer 04 Leverkusen, dat nu ongeslagen is in 27 wedstrijden, ontvangt Borussia Mönchengladbach in de topper van vanavond (18.30 uur).