zondag, mei 5, 2024
HomeMotorsportsFormule E Monaco 2022: Stoffel Vandoorne wint in het Prinsdom

Formule E Monaco 2022: Stoffel Vandoorne wint in het Prinsdom

Stoffel Vandoorne wint Formule E Monaco E-Prix vanaf vierde startplaats – Porsche dubbele opgave – Maximilian Günther komt zonder energie te zitten

Mercedes-coureur Stoffel Vandoorne won zaterdag de Monaco E-Prix, de zesde race van het 2022 Formule E-wereldkampioenschap, en vierde daarmee zijn eerste overwinning van het seizoen. De Belg reed vanaf de vierde startplaats naar voren met een sterk racetempo en een efficiënte rijstijl, waardoor hij voor een primeur zorgde, want alle Formule E-races in Monaco zijn tot nu toe gewonnen door de pole-sitter.

Wie, in de persoon van Jaguar-coureur Mitch Evans, eindigde vandaag na 30 ronden als tweede, 1,285 seconde achter Vandoorne. Evans miste dus een hattrick van overwinningen na zijn dubbelsucces in Rome. Jean-Eric Vergne (DS-Techeetah) eindigde als derde voor Robin Frijns (Envision) en Antonio Felix da Costa (DS-Techeetah).

Lucas di Grassi (Venturi) werd zesde voor Nick Cassidy (Envision). Sebastien Buemi (Nissan-e.dams), die van de 21e startplaats naar de achtste opklom, Jake Dennis (Andretti) en regerend wereldkampioen Nyck de Vries (Mercedes) maakten de top 10 compleet.

Nul voor de Duitse coureurs

Porsche beleefde een debacle in Monaco, noch Pascal Wehrlein, noch Andre Lotterer zagen de geblokte vlag. Dit was bijzonder bitter voor Wehrlein. De Duitser, die vanaf de tweede plaats was gestart, had halverwege de race de leiding genomen nadat hij als laatste coureur van de kopgroep de eerste aanvalsstand had geactiveerd. Kort daarna, verloor zijn auto aandrijving in ronde 17 en rolde er uiteindelijk uit aan het einde van de tunnel.

Twee ronden later was ook Lotterer’s race voortijdig voorbij. Hij kwam in botsing met Oliver Rowland (Mahindra) in de St. Devote-bocht, raakte de vangrail en ging met pensioen. Rowland was ook niet in staat om de race voort te zetten.

De derde Duitse coureur Maximilian Günther (Nissan-e.dams) finishte ook niet. Na een goede race lag hij in de slotfase een tijdje op de zesde plaats. In de laatste ronde van de race had Günther echter geen energie meer. Kort voor de finish rolde hij er zonder aandrijving uit en werd uiteindelijk als 17e geklasseerd.

Vandoore eerst gereserveerd, dan dominant

Vandoorne had die problemen niet. “Dit is een geweldig gevoel. Monaco is een speciale race die elke coureur wil winnen”, aldus de racewinnaar. “We wisten dat als we in het begin op voorsprong konden komen, we een kans zouden hebben. We vlogen vandaag, veel dank aan het team. “

Na de start reed de Belg lange tijd op de vierde plaats achter Evans, Wehrlein en Vergne om energie te sparen. Hij profiteerde hiervan in het midden van de race en passeerde Vergne en vervolgens Evans nadat hij de eerste aanvalsstand had geactiveerd. De Nieuw-Zeelander kreeg van de pits de opdracht om energie te sparen na zijn eerste activering van de eerste aanvalsmodus.

Na de opgave van Wehrlein en de daaropvolgende full-course gele fase, had Vandoorne een voorsprong van ruim 3,5 seconden op Evans, maar “gaf” toen zijn tweede aanvalspoging weg. Kort nadat hij het had geactiveerd, kwam de safety car de baan op na het ongeluk van Lotterer.

Next stop: Double-Header in Berlijn

Maar dankzij zijn sterke tempo verdedigde Vandoorne de leiding na de herstart. De beslissing viel toen Evans voor de tweede keer de aanvalsmodus activeerde, waardoor hij van de tweede naar de vierde plaats zakte. De Nieuw-Zeelander haalde Frijns snel in, maar het kostte wat moeite om Vergne voorbij te gaan. Daarna had de Jaguar-coureur met het extra vermogen van 30 kilowatt niet genoeg tijd om het gat naar Vandoorne te dichten.

Met zijn overwinning nam Vandoorne ook de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Met 81 punten heeft Vandoorne zes punten voorsprong op Vergne (75). Evans (72) en Frijns (71) volgen op de voet, wat betekent dat de top vier van de race van vandaag ook de top vier in de tussenstand van het kampioenschap is.

Over twee weken (14 en 15 mei) gaat de Formule E verder met de E-Prix van Berlijn. Het Duitse gastoptreden van de Formule E op de voormalige luchthaven Tempelhof zal plaatsvinden als een double-header met telkens één race op zaterdag en zondag.