donderdag, mei 2, 2024
HomeFootballEx-Dortmund Diallo zet de koers uit: Senegal staat in finale Afrika Cup

Ex-Dortmund Diallo zet de koers uit: Senegal staat in finale Afrika Cup

Net als de vorige keer in 2019 staat Senegal in de finale van de Afrika Cup. Abdou Diallo, voormalig Dortmund-speler, maakte de 3-1 overwinning op Burkina Faso mogelijk.
Met verschillende sterren uit het internationale voetbal in de basiself, was Senegal duidelijk favoriet tegen Burkina Faso in de eerste halve finale van de Afrika Cup, maar er was niet veel te zien van Mané, Gueye & Co. in de rust.

De aandacht was gericht op scheidsrechter Bamlak Tessema uit Ethiopië, die na een half uur voor het eerst naar de stip wees: Burkina Faso doelman Koffi was naast zijn doel gelopen, maar kwam heftig in botsing met Kouyaté toen hij probeerde een lange bal weg te vuisten. De scheidsrechter oordeelde aanvankelijk dat het een penalty was, maar na het bekijken van de videobeelden oordeelde hij dat het een aanvallende overtreding was. Beide spelers moesten lang behandeld worden, voor Koffi ging het na zes minuten onderbreking niet door.

Vlak voor rust ontstond een nieuwe controverse toen Idrissa Gueye in het strafschopgebied Leverkusen’s Tapsoba op de arm raakte en de scheidsrechter opnieuw een strafschop toekende. Opnieuw greep de VAR in en opnieuw herriep de scheidsrechter zijn beslissing (45.+9).

Het spel was veel rustiger na de hervatting en het niveau van het spel daalde aanzienlijk. Senegal probeerde het keer op keer, maar liep meestal vast in de aanval. Na een corner vanaf rechts passte Koulibaly de bal op acrobatische wijze naar Diallo, die vanaf vijf meter het hoofd koel hield en in de linkerhoek afrondde (70e minuut).

Mané beslist met een chip

De tweede opeenvolgende finaleplaats van Senegal werd zes minuten later nog dichterbij gebracht door Dieng, die een sterke voorzet van Mané van dichtbij slechts over hoefde te schuiven. Gueye ging ook voor de bal, maar het was Dieng die als laatste het verschil maakte. In de slotfase was er echter een korte periode van spanning, toen Touré een voorzet van rechts met zijn knie vanaf elf meter in de rechterhoek plaatste – slechts 1:2 (82e).

Maar het beslissende doelpunt na 87 minuten was van Mané, die in een tegenaanval de Burkina Faso-backlinie omspeelde en het afmaakte met een koele chip

Senegal is nu door naar de finale, net als bij de vorige Afrika Cup in 2019, toen de Terangal Lions werden verslagen door Algerije. Wie na Mané & Co. in de finale (zondag, 20.00 uur) komt, wordt donderdag beslist als gastland Kameroen Egypte ontmoet (20.00 uur). Voor Burkina Faso ligt de bronzen medaille nog voor het grijpen op zaterdag (20.00 uur).