donderdag, mei 9, 2024
HomeFootballEr komt een einde aan de merkwaardige doelpuntendroogte van City bij Spurs:...

Er komt een einde aan de merkwaardige doelpuntendroogte van City bij Spurs: Aké loodst Manchester naar de laatste 16

Lange tijd zag het er naar uit dat Tottenham en Manchester City met 0-0 gelijk zouden spelen. Maar zover kwam het niet, mede door een energieke tackle van Ruben Dias

De FA Cup had vrijdagavond iets moois in petto: Tottenham trad aan tegen Manchester City – en beide coaches namen de wedstrijd heel serieus, zoals alleen al te zien was aan de opstelling. Spurs coach Ange Postecoglou bracht Kulusevski in voor Skipp uit het 2-2 gelijkspel bij Manchester United. Nieuwe ondertekenaar Werner startte daarom opnieuw.

Voor de bezoekers bracht coach Pep Guardiola Ortega Moreno (doelpunt) en Bobb in na de 3-2 zege op Newcastle United – Ederson (doelpunt) en Doku zaten op de bank – twee spelers uit het tweede niveau, maar verder was het een serieuze opstelling voor de kampioenen.

Bobb scoorde bij de eerste poging bijna het allereerste doelpunt van Manchester City in het Tottenham Hotspur Stadium. De 20-jarige verdediger loste een schot van Foden af dat was geblokt door Vicario om de 1-0 te maken, maar scheidsrechter Paul Tierney oordeelde terecht dat het buitenspel was – een beslissing op de millimeter (5e).

Hoge intensiteit, geen kans

Dat was het einde van alle noemenswaardige actie in het doelgebied in de eerste helft. Hoewel Manchester het spel controleerde en meer balbezit had, hadden ze moeite om door de hechte Spurs-verdediging heen te breken. Het tempo van het spel lag nog steeds vrij hoog, maar beide partijen waren vaak te onnauwkeurig. Daardoor gingen de teams na 45 minuten met weinig kansen doelpuntloos de rust in.

Net als de eerste helft begon de tweede helft met een veelbelovende kans voor City: Alvarez schoot vanuit een scherpe hoek over (48′). Maar daar bleef het in de tweede helft bij. Intense tackles, een gebrek aan bereidheid om risico’s te nemen en een of twee te veel misplaatste passes zorgden ervoor dat de wedstrijd grotendeels onbewogen was.

Ruben Dias maakt ruimte voor Aké

Pas in de slotfase werd het wat levendiger, mede omdat de kracht en concentratie van de Londenaren wat afnamen. Bernardo Silva (81′) werd in deze fase echter afgekeurd door Vicario, net als Doku (86′) – vier minuten eerder had De Bruyne misschien wel de beste kans gemist toen hij vanuit vrije positie over het doel schoot.

Guardiola was op dat moment nog steeds erg geïrriteerd, omdat er een replay dreigde. Dat het zover niet kwam, was grotendeels te danken aan Ruben Dias, die een corner van De Bruyne energiek wegwerkte tegen Vicario en zo ruimte creëerde voor Aké, die van dichtbij alleen maar hoefde af te ronden (88′). Spurs appelleerde voor een overtreding, maar uiteindelijk tevergeefs.

De ban was gebroken, City had voor het eerst gescoord in het Tottenham Hotspur Stadium – en is nu door naar de laatste 16 van de FA Cup. Voor het zover is, gaat de Premier League voor beide teams komende woensdag echter verder: de Londenaren zijn gastheer van FC Brentford, terwijl Man City gastheer is van Burnley – de aftrap is om 20.30 uur.