vrijdag, april 26, 2024
HomeFootballEerste Duitse coach: Klopp wint FA Cup op strafschoppen tegen Tuchel's Chelsea

Eerste Duitse coach: Klopp wint FA Cup op strafschoppen tegen Tuchel’s Chelsea

Chelsea en Liverpool FC troffen elkaar in de FA Cup-finale op Wembley – met de betere afloop voor de Reds, die kunnen blijven dromen van de viervoudige – maar zijn bezorgd over Salah.

Liverpool-trainer Jurgen Klopp zette Robertson, Konaté, aanvoerder Henderson, Thiago en Salah in de startende elf ten opzichte van het 2-1 verlies tegen Aston Villa in de competitie. Deze vijf spelers begonnen in plaats van Fabinho (dijbeenblessure), Tsimikas, Matip, Jones en Diogo Jota (allen bank).

Er waren bijna geen veranderingen bij Chelsea. Alleen Thiago Silva was nieuw in het team van Thomas Tuchel na de 3-0 zege op Leeds United, Christensen zat niet bij de selectie. Ook de Duitse international Havertz niet. Middenvelder Kanté, die de laatste tijd geblesseerd was, zat weer op de bank.

Luis Diaz laat dingen gebeuren

Vanaf de aftrap, nam Liverpool het heft in handen. Luis Diaz was een aanwinst, de Colombiaan dribbelde zijn tegenstanders duizelig. Thiago (4e) miste op een haar na een voorzet van de winterse nieuwkomer van Porto en Luis Diaz zelf miste tegen Mendy (8e). Chelsea, aan de andere kant, kwam niet op gang in de beginfase. Pulisic’s gevaarlijke afwerking was de eerste van de nota (23e).

Salah gaat er met een klap vandoor – Marcos Alonso raakt het aluminium

Toch kreeg Chelsea meer vertrouwen naarmate de wedstrijd vorderde en begon het met succes te verdedigen tegen de druk van de Reds. Marcos Alonso had een goede kans maar slaagde er niet in Alisson te verslaan (27e) en Lukaku was te slordig na een misser van Thiago (41e). Voor Liverpool kwam het er op een andere manier dik en snel aan: Salah zat na ongeveer een half uur plotseling op de grond en moest even later in tranen het veld verlaten (33.). Zijn vervanger Diogo Jota kreeg de laatste goede kans van de eerste helft (45.).

De tweede helft begon met een uitroepteken: Marcos Alonso raakte brutaal de lat met een vrije trap uit een scherpe hoek (48e), Pulisic slaagde er ook niet in Alisson te verslaan (47e). Als gevolg daarvan nam het aantal doelpunten weer toe, maar gevaarlijk was het nauwelijks. Het was voor beide teams duidelijk dat ze overspeeld werden. De finale werd ook gekenmerkt door het aantal gemiste kansen. Keer op keer schoten beide teams op de doelen, maar misten net. James (68e) aan de ene kant en Luis Diaz (69e) aan de andere kant zorgden voor pronkstukken binnen enkele seconden na elkaar.

De wedstrijd werd echt heet in de slotfase van de normale tijd: Liverpool kwam plotseling heel dicht bij het nemen van de leiding, met Luis Diaz (83e) en Robertson (84e) beide het raken van de paal in snelle opeenvolging. De laatste had de 1:0 moeten scoren. Ondanks de druk van de Reds kon Luis Diaz met zijn prachtige schot (90e) niet uithalen.

Ondertussen werd de extra tijd snel verteld. In beide helften hadden beide teams veel balbezit, maar het ontbrak aan doelpunten. Na meer dan 120 minuten zonder doelpunt, moest de FA Cup-finale beslist worden in een strafschoppenserie.

Azpilicueta, Mané en Mount missen – Tsimikas is bij de hand na Alisson’s redding

In deze wedstrijd raakte aanvoerder Azpilicueta alleen de paal voor de derde strafschop, ondanks dat hij een extra invaller was. Voor de rest werden de penalty’s vrij veilig omgezet – tot het Senegalese duel tussen Mané en Mendy, dat de keeper won bij de tiende penalty.

Toch waren er daarna niet veel pogingen vanaf de stip: Chelsea’s eigen Mount nam de 13e penalty te nonchalant en Alisson pareerde – de perfecte set-up voor Tsimikas, de wild card uit Griekenland scoorde tot jubelstemming van de Roden. Opnieuw won Liverpool op strafschoppen tegen Chelsea. De viervoudige is nog steeds binnen Liverpool’s bereik, terwijl Chelsea hun derde FA Cup finale op rij verliest.