woensdag, april 24, 2024
HomeChampions LeagueDominante Reds op koers voor finale dankzij dubbelslag

Dominante Reds op koers voor finale dankzij dubbelslag

Liverpool FC boekte een verdiende 2-0 overwinning op een ruim overklast Villarreal FC in het eerste deel van hun halve finale van de Champions League en bereidt zich daarmee voor op de tweede leg over zes dagen.

Liverpool-trainer Jürgen Klopp rouleerde op drie posities na de 2-0 overwinning in de Merseyside-derby op Everton: Konaté, Henderson en Luis Diaz begonnen in plaats van Matip, Keita en Diogo Jota (allen bank).

Villarreal-trainer Unai Emery bracht ook drie wijzigingen aan na het 2-0 verlies tegen Valencia FC. Mandi, Manu Trigueros (beiden op de bank) en Yeremy (geblesseerd) werden vervangen door Pau, Coquelin en Samu Chukwueze, wiens doelpunt in het 1-1 gelijkspel in München in de tweede ronde van de kwartfinale de exit van Bayern had veroorzaakt. Spits Gerard (spierblessure) was niet op tijd fit.

Henderson en Thiago slaan aluminium

Villarreal verwachtte dat Liverpool twee vieren tegen de bal zou spelen, waardoor er weinig ruimte overbleef om in het centrum te combineren. Het duurde een tiental minuten voor de Reds, die duidelijk de bovenliggende partij waren, hun eerste goede kans kregen in de vorm van een kopbal van Mané (12e). Gedurende de rest van de eerste helft bleef LFC dominant, de Spanjaarden kwamen nauwelijks verder dan de middenlijn.
Hoewel de ploeg van Klopp in de tegenstoot vrijwel meteen veel ballen terugveroverde, ontbrak het aan penetratie tegen de zeer strak en diep staande bezoekers. Toch waren er kansen: Henderson raakte de verre paal vanuit een zeer scherpe hoek (22e), Salah schoot te hoog over na een samenspel met Mané (27e).

De druk bleef oplopen in de slotfase voor de rust. Een verraderlijk afgeketst schot van Mané miste net het doel (33e), Salah miste een volley van een paar meter na een snelle aanval (35e). Thiago’s krachtige schot van afstand trof de verre linkerpaal (42e), waardoor Villarreal met een enigszins geflatteerde doelpuntloze remise de rust in ging.

Henderson met geluk, Mané elegant

Na de pauze bleven de Reds aandringen. Nadat een buitenspeldoelpunt van Fabinho na een hoekschop terecht werd afgekeurd (50e), nam Liverpool even later de leiding – met een beetje geluk: Hendersons voorzet werd door Estupinan resoluut over Rulli, die de bal alleen met zijn vingertoppen kon bereiken, afgeketst en in de linkerhoek van het doel geschoten (53e). En het werd nog mooier voor de ploeg van Klopp, want Salah bediende op het juiste moment Mané, die de dubbelslag perfect maakte met een schot van buiten (55.).

Terwijl Villarreal geen goede kansen creëerde en in de hele wedstrijd niet direct op doel schoot, kreeg Liverpool meer kansen. Na nog een buitenspeldoelpunt (Robertson, 64e) dwong van Dijk met een krachtig schot Rulli tot een onorthodoxe redding (68e). Luis Diaz miste twee keer (68e, 79e), zodat het bij een matige 2:0 bleef – gezien de talrijke kansen van LFC.

The Reds gaan zaterdag (13.30 uur) op bezoek bij Newcastle United, voordat ze dinsdag (21.00 uur) de tweede ronde van de halve finale spelen bij Villarreal FC. De Gele Onderzeeërs gaan daarvoor zaterdag (14.00 uur) in La Liga op bezoek bij Deportivo Alaves.