dinsdag, april 30, 2024
HomeSerie ADe VAR regeert in Turijn - maar niet over matchwinner Gatti

De VAR regeert in Turijn – maar niet over matchwinner Gatti

De Oude Dame heeft de impasse doorbroken. Na het winnen van het eerste deel van de halve finale van de Coppa tegen Lazio, hebben ze nu ook een belangrijke driepunter in de Serie A – een 1-0 overwinning tegen rivalen Florence. Maar het was niet mooi op het einde

Na de belangrijke 2-0 overwinning in de halve finale van de Coppa Italia tegen Lazio Roma, kon Juve-coach Massimiliano Allegri opnieuw rekenen op Chiesa en Vlahovic, die pas in de loop van de week terugkeerde na een ontsteking aan zijn ruggengraat.

De Serviër kreeg een virtueel “verbod” van de VAR om te vieren op wedstrijddag 31 in de clash met rivalen Florence, die zelf met 1-0 hadden gewonnen in de beker tegen Atalanta Bergamo. Het systeem, dat sinds 2017/18 stevig is verankerd in de Serie A, greep ongewoon vaak in – bij alle vier de doelpunten van Torino in de eerste 45 minuten, om precies te zijn

Gatti stof af, viert feest – en kan blijven feestvieren

Voormalig Schalke-speler McKennie maakte het droog af uit een kopbal van Gatti, maar stond in de 6e minuut duidelijk te ver naar voren. In de 12e minuut werd het nog lastiger: Gatti, die zich in het toegestane gebied bevond, knikte de bal van dichtbij krachtig op de lat, vanwaar de bal terugkaatste naar de loerende Vlahovic. De Serviër schoot binnen – dus alles was in orde? Niet helemaal. De VAR onthulde dat de medespeler voor Vlahovic, die buitenspel stond, Bremer licht had aangeraakt.
Ciesa kegelde de bal vervolgens schitterend het strafschopgebied aan de rechterkant in naar de opkomende McKennie, die doorknikte naar Vlahovic – die opnieuw scoorde tegen zijn oude club (met Fiorentina tussen 2018 en 2022), maar opnieuw werd gestopt. McKennie, die de assist had gegeven, stond licht buitenspel.

Op de één of andere manier onbevredigend voor de recordkampioenen, die pas één keer hadden gewonnen in negen Serie A-wedstrijden, het over het algemeen zware duel met de Viola onder controle hadden en verdedigend niets in de weg lieten leggen? Niet helemaal: de Oude Dame scoorde één doelpunt, waardoor het 1-0 stond bij de rust. Na een kopbal van Bremer op de paal in de 21e minuut, greep de VAR ook in, maar herkende niets in de definitieve opruiming van Gatti. De aanvankelijk onderbroken feestelijkheden werden hervat

Szczesny verdient dank

Maar een mooi schot van ex-Stuttgart-speler Gonzalez werd maar net op de lat afgeketst door Juve-doelman Szczesny, die hoog opsprong (74′). Tien minuten later redde de doelman van de Poolse international nog een keer op Joker Beltran om een belangrijke overwinning voor zijn kleuren veilig te stellen. Het was het derde opeenvolgende resultaat in de Serie A tussen de Oude Dame en Fiorentina, dat met dit 1-0 gelijkspel definitief naar de grijze middenmoot zakte. De focus zal nu volledig gericht zijn op de Coppa tweede leg tegen Atalanta (24 april) en daarvoor de Conference League kwartfinale tegen Viktoria Pilsen, terwijl Juventus zich nu in positie heeft gebracht voor de bekerfinale en Champions League ticket met hun twee competitieve overwinningen.