dinsdag, april 30, 2024
HomePremier LeagueCity wanhoopt bij Arsenal-bolwerk: Liverpool profiteert van gelijkspel in topwedstrijd

De topper op speeldag 30 van de Premier League tussen Manchester City en Arsenal FC eindigde doelpuntloos – en leverde een lachende derde plaats op. De Sky Blues misten een sprankelend idee in de aanval tegen de overwegend compacte Gunners

In de spannende driestrijd aan de top van de Premier League stond op paaszondag het laatste rechtstreekse duel tussen de drie titelkandidaten – Arsenal, City en Liverpool – op het programma. De Sky Blues en de Reds speelden 1-1 gelijk in de laatste competitiewedstrijd voor de interlandbreak en nu nam de ploeg van Pep Guardiola het op tegen de Gunners. Verdediger Walker raakte echter geblesseerd op zijn internationale reis, waardoor Guardiola zijn basiself moest wijzigen ten opzichte van de 2-0 overwinning op Newcastle in de kwartfinale van de FA Cup: Aké verhuisde naar de verdediging voor de 33-jarige. Tegelijkertijd meldde De Bruyne zich op tijd fit en schoof hij door naar de eerste elf voor Doku (bank).

Bij Arsenal – dat onlangs acht competitiewedstrijden op rij had gewonnen – voerde coach Mikel Arteta na de 4-2 strafschopoverwinning op Porto in de Champions League-ronde van 16 slechts één wijziging door. Gabriel Jesus werd vanaf het begin ingezet in de aanval, met Trossard op de bank. De Braziliaan creëerde meteen de eerste kans van de wedstrijd. In de 8e minuut schatte Akanji een voorzet verkeerd in en Gabriel Jesus nam de bal met zijn borst aan, maar zijn schot ging net naast

Arsenal trekt zich terug – City mist het idee

Nadat Arsenal in de openingsfase druk uitoefende met hoge pressing, trokken de Gunners zich steeds verder terug. Man City kreeg geleidelijk aan meer en meer controle over de wedstrijd en had op een gegeven moment 73 procent balbezit – maar kon dit niet omzetten in gevaarlijke schoten tegen een diepe en compacte Gunners-ploeg, die zich soms helemaal terugtrok in het eigen strafschopgebied. Afgezien van een schot van Aké, die na een corner vrij stond in het vijfmetergebied maar de bal niet nauwkeurig genoeg kon plaatsen (16′), was er nauwelijks gevaar in het strafschopgebied van Arsenal.

Aké moest vervolgens in de 27e minuut gewisseld worden met een blessure. De korte blessurepauze deed de bezoekers duidelijk goed, en Arsenal slaagde er vervolgens in om weer uit te breken. Gabriel Jesus zorgde opnieuw voor een aanvallende speldenprik (31′), maar verder bleven de kansen schaars tot aan de rust

De openingsfase van de tweede helft leek erg op die van de eerste helft. Het ontbrak de Sky Blues aan een sprankelend idee tegen een overwegend compact blok van Arsenal, afgezien van een afstandschot naast het doel van Kovacic (48′). Bij vlagen viel Arsenal echter eerder aan en dwong balverlies af, waardoor Gabriel Jesus een lage voorzet van binnen het vijfmetergebied nipt miste (53′).