zaterdag, april 27, 2024
HomeFootballBarça in de pan gehakt: driepunter Vinicius Junior bezorgt Real de Supercopa

Barça in de pan gehakt: driepunter Vinicius Junior bezorgt Real de Supercopa

Real Madrid heeft met succes revanche genomen op FC Barcelona voor de nederlaag in de finale van vorig jaar en won de Supercopa voor de 13e keer in totaal. De uitblinker bij de witten was driepunter Vinicius Junior

Real Madrid wilde zich revancheren voor de 3-1 nederlaag in de Supercopa-finale van vorig jaar. Om dit te bereiken voerde Real-coach Carlo Ancelotti twee wijzigingen door na de 5-3 overwinning n.V. op Atletico Madrid in de halve finale. Lunin begon in het doel in plaats van Kepa en Kroos verving Modric in de basisopstelling.

Barcelona-trainer Xavi behield bijna dezelfde basisopstelling als bij de 2-0 overwinning op CA Osasuna. Alleen de geblesseerde Raphinha moest worden vervangen. Pedri startte in plaats van de Braziliaan.

Barça’s verdediging twee keer kansloos

De wedstrijd begon met kansen voor beide partijen. Eerst raakte Rodrygo de bal niet goed (3e) en twee minuten later kreeg Ferran Torres twee kansen om te scoren. Barça stond relatief hoog in het veld met hun laatste linie, en dat bleek twee keer de ondergang van de Catalanen: eerst maakte Koundé een fout, waardoor Vinicius Junior vrij kon doorlopen en de openingstreffer kon scoren (8′), en twee minuten later was het Rodrygo die op de vlucht sloeg na een lange bal en Vinicius Junior alleen maar hoefde voor te zetten om de dubbel te scoren.

Real trok zich daarna terug, liet de bal aan de Catalanen en vertrouwde op de twee snelle Brazilianen voorin om het balbezit te wisselen. Barça creëerde echter ook kansen, waarbij Ferran Torres eerst de lat miste (12′) en daarna twee keer vanuit bijna identieke posities op rechts (21′, 27′). In de 33e minuut scoorden de Blaugrana de verdiende gelijkmaker via een krachtige volley van Lewandowski.

De achterstand van één doelpunt duurde echter niet lang. Real begon weer aanvallender te spelen en kreeg een strafschop nadat Araujo een overtreding beging op Vinicius Junior. De aanvaller stoomde op en scoorde zijn derde doelpunt van de wedstrijd (39′). Daarna was het beeld hetzelfde als de vorige wedstrijd, met Real dat zich iets terugtrok. Pedri kreeg bijna op slag van rust nog een kans om de achterstand te verkleinen, maar miste nipt (45.+5).

Rodrygo met de voorlopige beslissing – Araujo wordt van het veld gestuurd

Na rust was het beeld onveranderd ten opzichte van grote delen van de eerste helft, maar Barça kon nauwelijks gevaar voor het doel ontwikkelen. Maar omdat de verdediging in het begin beter werkte, waren er nauwelijks noemenswaardige kansen. Real vergrootte de voorsprong bijna naar 4:1 met hun eerste kans, nadat Koundé een voorzet van Vinicius Junior recht voor de voeten van Rodrygo wegwerkte – 4:1 (64′). Barcelona was gebroken, op het laatst toen aanvoerder Araujo met een gele kaart van het veld werd gestuurd na een overtreding op Vinicius Junior (71′).

Met Barça in de minderheid, slaagden ze er niet in om iets naar voren te creëren en de Witten kregen zelfs nog een paar kansen op doelpunt nummer vijf (73′, 79′). Alleen Joao Felix toonde zijn technische finesse nog een keer met zijn afronding (80′). Real hield de bal in beweging in de slotminuten en hield de voorsprong gemakkelijk vast. Real revancheerde zich met succes voor de nederlaag in de finale van vorig jaar en vierde Supercopa-titel nummer 13.

Geen van beide teams zal veel tijd hebben om diep adem te halen. De ronde van 16 in de Copa del Rey staat deze week al op het programma. Barcelona gaat donderdag om 19.30 uur op bezoek bij Unionistas Salamanca, terwijl Real Madrid twee uur later Atletico Madrid ontvangt in een herhaling van de Derbi madrileno.