woensdag, mei 8, 2024
HomeFootball'Als een roes': Evans' cheesy sprookje tegen Burnley

‘Als een roes’: Evans’ cheesy sprookje tegen Burnley

Na acht jaar is Jonny Evans terug bij zijn geboorteclub Manchester United. Het plan was dat hij daar fit zou blijven. Nu is hij overtuigend in de eerste elf.

Toen Jonathan “Jonny” Evans na 25 minuten onaangedaan opkwam en een corner van Sergio Reguilon vanaf een paar meter in het net kopte voor de voorsprong, leek de cheesy climax van de afgelopen maanden bereikt. Evans, die in de zomer nog zonder club zat, stond plotseling in de basiself van de Red Devils voor de 1-0 overwinning op Burnley FC. Het scheidsrechtersteam rond Tony Harrington had echter het laatste woord en keurde het doelpunt van Evans af met behulp van videobewijs. Rasmus Höjlund had Clarets doelman James Trafford geïrriteerd vanuit buitenspelpositie.

Clubicoon Evans trainde met de U21’s en maakte indruk op ten Hag

Dus tekende Evans half juli een kortlopend contract, waardoor hij met United de voorbereiding in kon en vriendschappelijke wedstrijden kon spelen. De jonge spelers zouden vooral wat van Evans moeten leren.

De 35-jarige middenvelder had alleen al 356 Premier League-wedstrijden op zijn naam staan. Evans stond van 2004 tot 2015 onder contract bij de Red Devils en won in die periode drie keer de Premier League en één keer de Champions League. Hij speelde ook 91 caps voor de nationale ploeg van Noord-Ierland. Behoorlijk wat ervaring, waar ten Hag blijkbaar ook van onder de indruk is.

Evans tekent voor een jaar en komt meteen als invaller

Evans reisde in de zomervoorbereiding naar de VS en Schotland en maakte een goede indruk in vriendschappelijke wedstrijden zoals tegen Olympique Lyon (1:0). Eind augustus bevestigde ten Hag dat ze “in gesprek” waren. Toen het kortlopende contract op 1 september afliep, maakte Manchester de terugkeer van Evans na acht jaar eindelijk officieel. John Murtough, sportief directeur van United, omschreef de Noord-Ier als een “winnaar die alles heeft meegemaakt. Voor wat we hier aan het opbouwen zijn, is dat van onschatbare waarde.”

“Evans speelde ook zes minuten in de 3-1 nederlaag tegen Arsenal, maar kon de nederlaag niet voorkomen. Achter Lisandro Martinez, Victor Lindelöf, Raphael Varane en Harry Maguire was de veteraan de nummer vijf in de strijd om de vaste plekken achterin. Nu Luke Shaw eind augustus geblesseerd raakt, is er echter een andere optie beschikbaar.

Evans profiteert van afwezigheid om debuut te maken

En toch stond Evans voor het eerst in acht jaar weer in de basiself van Manchester United in de competitiewedstrijd tegen Burnley. Martinez en Maguire waren geblesseerd en Varane moest aanvankelijk naar de bank. Dus was het de Noord-Ier die samen met Lindelöf verdedigde en de eerder genoemde vermeende 1-0 voorsprong scoorde. Deze werd terecht afgekeurd, maar 20 minuten later zette Bruno Fernandes met een spectaculaire volley zijn kleuren op voorsprong. Jonny Evans gaf de assist met een lange pass over de verdediging.

De veteraan speelde een goede wedstrijd, maar werd kort voor het einde vervangen door nieuwkomer Sofyan Amrabat. “De pass van Evans was briljant, net als de loopactie en de afwerking van Bruno Fernandes”, loofde ten Hag en had daarna nog een speciaal woord voor de middenvelder: “Hij gaf het team rust. Zijn vaardigheden waren briljant, zoals je zag bij het doelpunt.”

Evans zelf had zijn 200ste optreden voor Manchester United nauwelijks beter kunnen beschrijven, want na de wedstrijd liet hij zich ontvallen: “Ik heb van elke minuut genoten. Soms krijg je zo’n gevoel en ik kon niet wachten. Je raakt gewoon opgewonden. Toen ik in de bus stapte, was het net een rush.” Vooruitkijkend naar de komende wedstrijden tegen Crystal Palace in de beker (dinsdag, 21.00 uur) en in de competitie, heeft Evans zeker wat argumenten voor verdere optredens.