maandag, mei 6, 2024
HomeSerie AZeer zwakke Bayern-tegenstanders Lazio: Florence wint ondanks vier doelpunten bij de palen

Tegenstander Lazio Rome verkocht niet goed aan het einde van de 26e speeldag in de Serie A – en nam toch bij vlagen de leiding. Maar Florence, geplaagd door pech bij de achterste paal, maakte gelijk

Fiorentina-coach Vincenzo Italiano, die onlangs een teleurstellend 1-1 gelijkspel boekte bij degradatiekandidaat Empoli, schudde zijn hoofd halverwege de eerste 45 minuten en vooral aan het einde. Net als elke Viola-fan op deze maandagavond in de loop van de 26e Serie A-wedstrijddag – en ook een of twee neutrale toeschouwers.

Want op de een of andere manier slaagde de thuisploeg uit Toscane er niet in om met minimaal een 1-0 voorsprong de rust in te gaan in het Artemio Franchi, dat niet helemaal vol zat. In plaats daarvan kon Rome-trainer Maurizio Sarri – laatst nog succesvol met een 2-0 zege in de replay tegen FC Torino en daarvoor in de eerste leg van de Champions League ronde van 16 tegen Bayern München (1-0) – aan het einde een 1-0 voorsprong laten aantekenen.

Post, Casale, post, post – en Lazio’s voorsprong

Maar eerst dit: Allereerst hadden de Florentijnen vanaf het begin hun stempel gedrukt op de wedstrijd tussen deze twee tafelburen in de strijd om internationale zaken. De Viola zetten de toon en drukten achtereenvolgens naar voren met de uiterst balvaste opbouwspelers Bonaventura en Arthur, terwijl Immobile en zijn collega’s aan de andere kant machtig bleek bleven.

Na de eerste aanvalsschoten schoot Arthur in de 10e minuut over, waarna het onrustig werd: Eerst schoot voormalig Stuttgart-speler Gonzalez tegen de linkerpaal vanuit een vrije positie aan de rechterkant van de zestien, voordat Bonaventura meteen daarna een poging deed om van dichtbij een opruiming te forceren – en wanhoopte bij een ongelooflijke redding van Lazio-verdediger Casale (beide in de 18e minuut). Maar dat was nog niet alles: Roma-leningnemer Belotti knikte ook de bal tegen de linkerpaal na een corner (24′), slaagde er niet in om nog een schot op doel te krijgen vanuit een goede positie (40′) – en zag een corner van Biraghi, inclusief een mogelijk minimale aanraking van Gonzalez, tegen de uiterst rechterpaal knallen (41′).

Tot overmaat van ramp toonden de bezoekers uit de hoofdstad voor rust nog een keer hun aanvalslust – en het was allemaal voorbij: na een geweldige openingspass van Immobile op rechts, kopte ex-Hertha man Guendouzi in het centrum voor Luis Alberto, die doorliep. De Spanjaard nam het zekere voor het onzekere, keek omhoog en schoof onbedaarlijk in de rechterbenedenhoek voor een onverdiende voorsprong (45′).

Kayode en Bonaventura belonen toch een meedogenloos Florence

De tweede helft begon rustig, beide ploegen maakten gelijk en kansen waren er nauwelijks. Dat was tot de Violets terug in de wedstrijd kwamen, Lazio terugdrongen en doelman Provedel uitdaagden met een kopbal van Ranieri (60′). Op de een of andere manier leek het vervloekt.

Toch slaagde Fiorentina er uiteindelijk in om de vloek te verbannen: na een licht afgeketste voorzet van Belotti scoorde de 19-jarige verdediger Kayode van dichtbij en maakte er 1:1 van (61′) – zijn allereerste doelpunt in de Serie A. Maar dat was nog niet alles: de knoop was doorgehakt, ook al scoorde de aanvalslust van Gonzalez het vierde doelpunt vanaf de stip nadat een penalty was toegekend (67′). Maar twee minuten later en een te centrale Provedel-verdediging na een schot van Beltran, stofte de 34-jarige veteraan Bonaventura de bal af om er 2:1 van te maken (69′). Het stadion in Toscane ging uit zijn dak en vierde de langverwachte voorsprong

De score bleef op 2:1 omdat de bezoekers uit Rome echt niet meer tot iets anders konden komen. Alleen invaller Vecino kreeg nog een laatste kans, maar miste het doel (90.+5). AC Fiorentina, dat met deze thuiszege pas hun tweede driepunter van het jaar binnenhaalde en toch Lazio weer voorblijft op de ranglijst, staat zaterdag (20.45u) tegenover FC Torino. De Biancocelesti spelen vrijdag (20.45u) een moeilijk duel met Milan voordat ze dinsdag (21.00u) FC Bayern ontvangen in München.