vrijdag, mei 3, 2024
HomeWorld Cup 2022Yarmolenko's eigen doelpunt beslist: Wales na 64 jaar terug op WK

Yarmolenko’s eigen doelpunt beslist: Wales na 64 jaar terug op WK

Wales heeft het laatste Europese ticket voor het WK in Qatar geslagen. In de finale van de play-offs, versloegen de Welsh Dragons nipt Oekraïne met 1:0

Wales had zijn krachten gespaard in de 2-1 Nations League-nederlaag tegen Polen en stelde tegen Oekraïne een bijna volledig andere basiself op. De bezoekers daarentegen startten met hetzelfde team dat woensdag hun plaats in de play-off finale tegen Schotland veiligstelde.

In de regen in Cardiff was er vanaf het begin veel tempo en beide ploegen begonnen voortvarend. Al na twee minuten lag de bal voor het eerst in het net, maar de snel genomen vrije trap van Zinchenko werd afgekeurd omdat de bal nog niet was weggewerkt door de Spaanse scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz. De Welsh waren ook op zoek naar een vroeg doelpunt, in de beginfase moest Oekraïne talrijke voorzetten in de zestien verdedigen.

Oekraïne wanhopig voor Hennessey

De ploeg van Oleksandr Petrakov bleef gevaarlijk afronden, maar Tsygankov (9e) en Yaremchuk (12e) slaagden er niet in om de sterke Welshe doelman Hennessey te verslaan. De aanval van Wales rond Bale kwam niet echt in het spel, na een half uur moest Hennessey opnieuw redding brengen tegen Tsygankov en Zinchenko. Het enige wat Oekraïne kon worden verweten was dat ze zichzelf niet beloonden voor de inspanning die ze tot dan toe hadden geleverd – en dat was precies waar ze voor werden gestraft na 34 minuten: Bale bracht een vrije trap gevaarlijk richting doel vanaf 20 meter, Yarmolenko’s kopbal ketste onhoudbaar af op Bushchan – 1:0 voor Wales.

Oekraïne probeerde nog voor de pauze te reageren, maar de thuisploeg kon de aanvallen, die bij vlagen furieus waren, goed verdedigen. Kort na de hervatting hadden de bezoekers ook geluk dat Wales niet op 2-0 kwam – na een prachtige tegenaanval schoot Ramsey vanaf zeven meter nipt over (49.). Maar toen stopten de Welsh weer met hun aanvallende spel en werd Oekraïne dominanter. Na 56 minuten kreeg Tsygankov de beste kans voor de Oost-Europeanen tot nu toe, maar van dichtbij slaagde hij er niet in Hennessey opnieuw te verslaan.