zaterdag, mei 4, 2024
HomeMotorsportsWSBK Portimao (Ronde 1): Razgatlioglu wint, Rea verliest meer punten

WSBK Portimao (Ronde 1): Razgatlioglu wint, Rea verliest meer punten

Toprak Razgatlioglu heeft de overwinning in de ingekorte zaterdagrace van het WK Superbike in Portimao veiliggesteld – Jonathan Rea verliest meer punten

Yamaha fabrieksrijder Toprak Razgatlioglu heeft de eerste race in het World Superbike kampioenschap in Portimao gewonnen. De Superbike-wereldkampioen versloeg WK-leider Alvaro Bautista (Ducati) en recordkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) (zie race-uitslag). Razgatlioglu kon zo vijf punten goedmaken op Bautista. Rea verloor nog eens vier punten op de leider in het wereldkampioenschap (in het algemeen klassement).

Jonathan Rea startte de eerste race vanaf pole. De Brit stond op de eerste startrij naast Toprak Razgatlioglu en Alex Lowes (Kawasaki). Alvaro Bautista startte de race vanaf de vierde plaats op de grid. Philipp Öttl (GoEleven-Ducati) stond op P12, Marvin Fritz (YART-Yamaha) op P23.

Door de zware crash in de Supersport 300 race kon de eerste WSBK race niet zoals gepland om 15:00 (CEST) van start gaan. Omdat de reddingshelikopter niet op tijd terug was, ging de wedstrijd pas om 16.15 uur van start. De race afstand werd ingekort tot 14 ronden.

Jonathan Rea aan de leiding na de start

Bij de start hield Rea stand vooraan. Razgatlioglu startte als tweede, maar werd in de eerste ronde ingehaald door Lowes. Bautista werd vijfde achter collega Ducati rijder Axel Bassani. Philipp Öttl verloor veel posities in de eerste ronde en lag pas op de 20e plaats, terwijl Marvin Fritz zich naar de 18e plaats kon vechten.

Rea zette het tempo vooraan. Razgatlioglu had moeite om de 65 Kawasaki te volgen. Lowes verloor in de tweede ronde twee posities aan Ducati-rijders Bassani en Bautista. Rea trok na twee ronden iets weg met een 1’40.604 ronde, maar Razgatlioglu counterde met een 1’40.328 tijd in de derde ronde.

Toprak Razgatlioglu neemt het agressief op tegen Jonathan Rea

Na een trage start pakte Razgatlioglu het tempo op en was hij binnen het bereik van Rea. Maar Bassani kon ook bijblijven. Aan het begin van de zesde ronde duwde Razgatlioglu agressief op Rea in bocht 1, die zijn motorfiets recht moest zetten. Rea verloor zijn momentum en had plots 0,5 seconde achterstand op Razgatlioglu.

Razgatlioglu kon zijn achtervolgers echter niet afschudden. De top 5 kwam binnen 1,5 seconde van elkaar, net voor de helft van de race. Bautista lanceerde een aanval op Bassani bij het begin van ronde acht, maar de Italiaan counterde. Bautista moest hard vechten om te zegevieren in het Ducati-intern duel. Dat speelde in de kaart van Razgatlioglu en Rea, die een beetje weg konden komen.

Alvaro Bautista daagt Jonathan Rea uit

Bautista was de snelste rijder bij de start van het laatste derde deel van de race en vocht zich met goede rondetijden een weg naar het leidende duo. Razgatlioglu controleerde de leiding, maar achter hem ontwikkelde zich een duel tussen Rea en Bautista. Op het rechte stuk ging Bautista zonder veel problemen voorbij, maar verremde zich in bocht 1 op vier ronden van het einde van de race en verloor de tweede positie terug aan Rea.

Razgatlioglu’s voorsprong groeide tot meer dan 1,2 seconden. Bautista duwde Rea weer voorbij met nog drie ronden te gaan en behield de positie in de volgende bochten. Rea had geen antwoord en moest genoegen nemen met de derde plaats.