vrijdag, mei 3, 2024
HomeFootballWilde slotfase: Qatar gaat door naar de finale tegen Iran

Wilde slotfase: Qatar gaat door naar de finale tegen Iran

In een gelijkopgaande wedstrijd met een wilde slotfase versloeg de effectieve gastheer Qatar Iran. Hun tegenstanders in de finale zijn nu Jordanië, dat eerder Zuid-Korea had uitgeschakeld

Iran begon met een bekend gezicht: ex-Leverkusen speler Azmoun begon in de aanval. Jahanbakhsh, de maker van het winnende doelpunt in de verrassende 2-1 kwartfinale overwinning op Japan, zat bij de eerste elf, net als Taremi, die geschorst was tegen Samurai Blue. Hij verving Mohebi, die de gelijkmaker scoorde in de kwartfinale. Abdurisag en Ahmed waren twee nieuwkomers in de opstelling van Qatar in vergelijking met de strafschoppenserie tegen Oezbekistan, terwijl aanvoerder Al-Haydos op de bank moest plaatsnemen.

Azmoun opent op spectaculaire wijze de score

Iran nam in de vierde minuut een spectaculaire voorsprong. Azmoun scoorde met een kopbal na een verlengde inworp. Nadat Taremi de 2:0 (12′) had gemist, was het de tegenpartij die scoorde. Jassem Gaber had een vrij schot vanaf de tweede rij, maar Ezatolahi keerde de bal buiten bereik van Beiranvand (17′).

Na een paar gelijkopgaande minuten kreeg Afif de kans om er 2:1 voor Qatar van te maken, maar de Iraanse doelman Beiranvand bleek hem de baas (33′). Tien minuten later wist hij de Iraanse doelman te verslaan: Zijn schot in de verre hoek bracht de titelverdediger op voorsprong. Iran maakte bijna gelijk in de rust van de eerste helft: Lucas Mendes redde op de lijn van Kanaani na een corner.

Manuele penalty brengt Iran terug

Kort na rust was het dan zover: Iran kwam vol druk uit de pauze, Ezatolahi raakte Fathi op de hand met een schot in het strafschopgebied en na lang nakijken werd de penalty toegekend. Jahanbakhsh liet de kans niet onbenut en maakte vanaf de stip gelijk (51′). Qatar kreeg een dubbele kans om opnieuw op voorsprong te komen in de tegenaanval, maar het schot van Abdurisag en de kopbal van Pedro Correia werden op het laatste moment weggewerkt

VAR rood na een koude douche

De volgende 20 minuten verliepen rustig voordat Iran de druk weer begon op te voeren. Er waren echter geen overtuigende kansen en Almoez Ali van Qatar verraste de Iraniërs in de 82e minuut. Nadat Rezaeian buitenspel werd verklaard, stond de aanvaller vrij voor Beiranvand nadat het schot van zijn ploeggenoot Hatem naast ging. Qatar stond weer op voorsprong!

Daarna werd het er niet makkelijker op voor Iran: Khalilzadeh kreeg aanvankelijk een gele kaart na een bodycheck op Afif. De VAR corrigeerde de beslissing naar rood – Iran was vanaf dat moment in de minderheid. Het was echter bijna genoeg voor de gelijkmaker, maar een schot van Jahanbakhsh raakte de binnenkant van de paal (90. + 14).

De effectieve gastheren van het toernooi, Qatar, zijn nu door naar de finale van de Asian Cup en kunnen zaterdag hun titel verdedigen tegen Jordanië.