vrijdag, april 26, 2024
HomeFootball"Welkom thuis": Davies' driedubbele bijzondere Canadese comeback

“Welkom thuis”: Davies’ driedubbele bijzondere Canadese comeback

In Canada’s 4-0 zege op Curaçao in de Nations League speelde Alphonso Davies (21) de hoofdrol – op een bijzondere plek.

Met tranen in zijn ogen had hij thuis op zijn computer toegekeken hoe het Canadese nationale team zich in maart voor het eerst sinds 1986 kwalificeerde voor een WK-finale. Alphonso Davies, de beste speler van zijn land, kon sinds november niet meer voor de nationale ploeg spelen wegens een hartspierontsteking.

Dat veranderde op donderdag (lokale tijd) – en hoe! Voor het eerst sinds zijn overstap naar FC Bayern keerde Davies terug naar zijn oude thuis in Vancouver voor de Nations League-wedstrijd tegen Curaçao. Bij de Whitecaps was de toenmalige tiener in 2016 als 15-jarige prof geworden, en van daaruit ging hij in januari 2019 voor tien miljoen euro naar München.

En uitgerekend in zijn thuishaven, tegen dezelfde tegenstander tegen wie hij in 2017 zijn debuut in de nationale ploeg vierde, liet Davies zijn landgenoten zien waar het hen de laatste tijd aan ontbrak – ondanks de succesvolle WK-kwalificatie. Tegen een weliswaar zwakke tegenstander was het de Bayern-professional die vanaf het begin het tempo bepaalde als linksbuiten in het 4-4-2 systeem van coach John Herdman.

Twaalf doelpunten in 31 wedstrijden

Al na tien minuten zette Davies na een sterke solo Jonathan David op voorsprong, maar de Lille-spits miste. Een tiental minuten later nam de Münchenaar zelf een schot vanaf 20 meter, maar dat werd resoluut geblokt. Davies werd in de 27e minuut beloond voor zijn inzet nadat hij zelf de bal veroverde en een penalty met volle overtuiging omzette. “AD19”, schreeuwde een duidelijk opgetogen commentator in de microfoon, “welkom terug, welkom thuis”.

Nog voor de pauze kopte Steven Vitoria raak voor de gastheren (42e), die na de pauze niets meer lieten gebeuren. Het was opnieuw Davies die in de 71ste minuut het verschil maakte na een één-twee met Richie Laryea. Het waren zijn elfde en twaalfde internationale doelpunten in zijn 31ste optreden.

Whitecaps forward Lucas Cavallini maakte er 4-0 van vlak voor het einde (85e). De Canadezen gingen dus meteen aan de leiding in hun Groep C, Davies behaalde het hoogste cijfer van alle profs. De volgende wedstrijd is in Honduras op maandag (lokale tijd).