zaterdag, april 27, 2024
HomeFootballVijf goals van Haaland, vier assists van De Bruyne: Man City sloopt...

Vijf goals van Haaland, vier assists van De Bruyne: Man City sloopt Luton

Dinsdagavond vierde Manchester City een 6:2 overwinning in de FA Cup op Luton. Vooral het sympathieke aanvalsduo van de Skyblues schitterde

Hoe comfortabel de huidige personele situatie van Man City is in vergelijking met onder meer Liverpool, bleek dinsdagavond. Pep Guardiola gaf twee van zijn meest gevormde spelers, Rodri en Foden, rust en bracht het duo De Bruyne, die een lange rustperiode kreeg in de 1-0 zege op Bournemouth, en Grealish, die zijn rentree maakte na een liesblessure in Kopenhagen. Bekerkeeper Ortega Moreno en Walker begonnen ook in plaats van Ederson en Ruben Dias.

Eén speler in het bijzonder profiteerde van de terugkeer van De Bruyne: Haaland. Al in de derde minuut zette de Belg de spits na een indrukwekkende aanval op voor de 1:0. Hoewel het doelpunt werd gemaakt na overspelen, bleef Luton overeind – hun tactiek zag er wat naïef uit tegen de genadeloze Skyblues. Een simpel lang schot van Ortega Moreno en een daaropvolgende één-twee van De Bruyne en doelpuntenmaker Haaland resulteerden in de 2:0 (18′).

Het duel tussen de Noor en Hatters Cup-doelman Krul, een van de drie nieuwe aanwinsten na de 4-1 nederlaag bij Liverpool, zou de komende minuten vaker centraal staan: Twee keer hield de doelman de overhand (25e, 30e), bij de laatste keer had hij ook de volley van De Bruyne gered.

Luton krijgt weer hoop na Brace van Clark

Kort voor de hattrick van Haaland (40′) – uiteraard weer bijgestaan door zijn sympathieke partner De Bruyne – was er slecht nieuws voor de Citizens op een verder zorgeloze bekeravond: Grealish moest het veld weer verlaten vanwege een blessure en begroef vervolgens zijn gezicht in zijn jas (39′). Vlak voor rust zette Clark de Hatters op het scorebord met een droomdoelpunt van afstand, waardoor het 3-1 stond bij rust (45′).

De hoop van de thuisfans op een comeback steeg kort na de herstart: nadat Matheus Nunes de 4:1 had gemist (48′), scoorde Clark zijn brace aan de andere kant (52′). Maar de achterstand van één doelpunt duurde niet lang: binnen drie minuten had Haaland zijn vierde (55′) en vijfde (58′) doelpunt van de dag gemaakt – hoewel zijn vijfde doelpunt ook een einde maakte aan een reeks, omdat Bernardo Silva assisteerde in plaats van De Bruyne.

Veel kansen tot het einde

Omdat de gastheren niet opgaven en hun geluk bleven beproeven in de aanval, waren er ondanks de duidelijke uitslag nog genoeg kansen. De Bruyne miste aan de ene kant (63) en Morris, Barkley (beide 64) en Chong (65) aan de andere kant.

Kovacic maakte het laatste doelpunt in een zeer vermakelijke wedstrijd met een schot van afstand (72′) – ook omdat Doku de bal in de slotfase over schoot (80′) en Alvarez werd afgekeurd door Krul (90′).

Voor Manchester City staat zondag de derby tegen United op het programma (16.30 uur). Luton ontvangt een dag eerder Aston Villa (18.30 uur).