donderdag, mei 9, 2024
HomeFootballVerrassing in de Copa: Bilbao verslaat Atletico verdiend om finale te bereiken

Verrassing in de Copa: Bilbao verslaat Atletico verdiend om finale te bereiken

Ongeveer drie weken geleden won Athletic Bilbao het eerste deel van de halve finale van de Copa del Rey in Madrid met 1-0. Daardoor gingen de Basken met een kleine voorsprong de tweede thuiswedstrijd in op zoek naar de tweede finalist. Twee dagen eerder had RCD Mallorca de finale al bereikt in een strafschoppenserie tegen Real Sociedad.

Williams broers geven Bilbao voorsprong bij rust

Nadat Atletico onder druk was begonnen, namen de gastheren enigszins verrassend de leiding: Nico Williams brak door op de linkerflank en zette voor naar het midden, waar broer Inaki Williams de bal binnen volleyde (13′). Ongeveer 14 minuten later was het opnieuw een coproductie tussen de twee broers die voor gevaar zorgde. Dit keer zette Inaki zijn jongere broer Nico op, die net naast schoot (27′).

Aan de andere kant miste Correa vanuit kansrijke positie de gelijkmaker, nadat Morata hem achterin had aangespeeld (31′). De Madridistas werden kort voor rust verrast door de snelle gebroeders Williams, die zich opnieuw in de wedstrijd mengden: Inaki kwam op rechts naar voren en gaf de bal aan Nico, die van binnen het vijfmetergebied kon uithalen voor een 2-0 voorsprong in de rust.

Guruzeta legt het deksel op de neus

Een paar minuten na de pauze, die ongeveer een kwartier werd uitgesteld vanwege een medisch noodgeval op de tribune, kregen de Basken een goede mogelijkheid op een derde doelpunt. Nico Williams speelde een tegenaanval naar Sancet, die vanuit een goede positie ruim over het doel van Oblak schoot (51′).

Tien minuten later was het dan zover: Oblak liet een schot van Sancet naar voren stuiteren, spits Guruzeta stond op de goede plek en schoot de 3:0 binnen (61′). Atletico kreeg daarna kansen op de gelijkmaker via Lino met een afstandschot (71′), Morata met een kopbal (72′) en een vrije trap van Depay (75′), maar waren niet dwingend genoeg

De Basken wonnen verdiend met 3-0 en volgen RCD Mallorca naar de finale van de Copa del Rey. Dit is het derde finaleoptreden van Athletic Bilbao in de afgelopen vijf jaar: In 2020 werden ze verslagen door Real Sociedad en een jaar later door FC Barcelona. Bilbao gaat de finale in als favoriet tegen de Mallorcanen.