maandag, april 29, 2024
HomeWorld Cup 2022Toronto gekkenhuis: Canada plaatst zich voor de tweede keer sinds 1986 voor...

Toronto gekkenhuis: Canada plaatst zich voor de tweede keer sinds 1986 voor het WK

Canada heeft de laatste stap gezet en zich voor slechts de tweede keer in de geschiedenis geplaatst voor een WK – en eindigde zelfs als eerste in de eindronde in Noord- en Midden-Amerika vóór de VS en Mexico.
Het door de Engelsman John Herdman gecoachte land, dat de twee grote en bekende voetbalploegen uit de VS en Mexico op de ranglijst altijd voor was gebleven, zette de bezoekers vanaf het begin onder druk. Dringend, creatief en met talrijke doelpunten kwam Canada voortdurend in de buurt van het doel van Blake. Vroeg doelpunt inbegrepen: Na een mooie pass van Eustaquio, was het Larin die vrij voor het strafschopgebied scoorde om de stand op 1:0 te brengen (13e minuut).

Het enige verwijt dat de favorieten te maken hadden, was dat ze hun kansen niet benut hadden, en Larin alleen al had gemakkelijk een treffer kunnen scoren. Maar het duurde tot de 44ste minuut voor Buchanan de laatste twijfels over hun deelname aan de Wereldbeker wegnam. Met de vriendelijke hulp van de zwevende Jamaicaan Mariappa, die de bal met zijn hoofd naar zijn voeten kaatste, kreeg de aanvaller de bal in zijn bezit en schoof de bal van dichtbij over de lijn om er 2-0 van te maken (44e).

Een voormalig St. Paulian scoort ook en viert feest

De tweede 45 minuten ontaardden vervolgens in een spektakelstuk in het Torono-gekkenhuis – met nog twee kersjes op de taart op deze historische dag: Eerst verwerkte Hoilett, tussen 2008 en 2009 actief voor FC St. Pauli (nu FC Reading), de bal fijn op links in het strafschopgebied en rondde uit een vloeiende beweging nonchalant af om de stand op 3:0 in de rechterhoek te brengen (82e). Het laatste doelpunt werd gemaakt door de ongelukkige Mariappa van Jamaica, die een voorzet in eigen doel schoot (88).

Het resultaat was 4-0 voor Canada, hoewel de score op het scorebord er niet toe deed. Belangrijker is dat de overwinning de eerste Wereldbekerwedstrijd van het land sinds 1986 (eerste ronde in Mexico) veiligstelde en dat ze nu kunnen uitkijken naar de Wereldbeker Winter in Qatar.