vrijdag, mei 17, 2024
HomeFootballTapsoba steekt Skhiri uit: Burkina Faso dringt door tot de halve finales...

Tapsoba steekt Skhiri uit: Burkina Faso dringt door tot de halve finales in een wedstrijd met weinig spelers

Burkina Faso is door naar de halve finales van de Afrika Cup. Het team onder leiding van verdediger Edmond Tapsoba versloeg Tunesië verrassend met 1-0 in de kwartfinales – en overleefde zelfs de laatste paar minuten toen ze in de minderheid waren.
Drie minuten later zorgde Khazri voor opschudding met een vrije trap vanaf ongeveer 30 meter. Hij raakte de bal bijna perfect, maar Koffi blokte het schot. In de 36e minuut zorgde Tapsoba voor de volgende opschudding, maar voor zijn eigen doel. Hij nam een trap in plaats van zijn aangeslagen doelman en passte de bal naar de laatste, die hem terugspeelde. Maar toen onderschatte de Levekusen-man het tempo van de oprukkende Jaziri, die Tapsoba’s poging tot opruimen omspeelde – en bijna in het doel van Burkina Faso schoot.

Tunesië te ver op het veld: voorsprong nog voor de rust

Terwijl Tunesië aan het einde van de eerste helft zelf wilde scoren, kreeg het uiteindelijk het beslissende doelpunt tegen. De vleugelspeler Dango Ouattara ontving de bal op eigen helft, omzeilde twee Tunesische verdedigers en schoot van een meter of tien in het linker doel. Keeper Ben Said sloeg ook geen goed figuur.

Burkina Faso begon ook beter aan de tweede helft. Bayala stond vrij aan de rechterkant op de vijf-yard lijn en raakte de bal hard, maar te ongeplaatst (51). Daarna creëerde Tunesië, de favoriet, ook nog een goede kans toen Khazri bij de tweede paal vrij stond na een voorzet van invaller Sliti, maar de bal met zijn scheenbeen niet op doel kon koppen (57e).

Burkin laatste tien minuten in de minderheid – Tunesië

De druk van de “Adelaars van Carthago” nam daardoor toe. In de 76e minuut hadden ze een strafschop kunnen krijgen na videobewijs. Soumaila Ouattara had Khazri ruw geraakt bij een opruimpoging nadat hij eerder de bal had weggekopt. De Botswaanse scheidsrechter besloot geen penalty te geven, volgens de foto’s. Kort daarna werden de Burkinezen echter verzwakt. Dango Ouattara zag rood omdat hij zijn linker elleboog tegen het hoofd van Maaloul stootte in een duel om een kopbal (83e).

Het gevolg was dat de West-Afrikanen de laatste minuten met minder spelers moesten spelen. Tunesië drong nog eens aan, maar slaagde er niet in een grote kans te creëren. Burkina Faso viert dus een van de grootste successen in de geschiedenis van hun bond, nadat het in 2017 de halve finales (tegen Egypte op strafschoppen) en in 2013 de finale (0-1 tegen Nigeria) had verloren.

Burkina Faso staat dan tegenover de winnaar van de confrontatie tussen Senegal en Equatoriaal-Guinea komende donderdag, wanneer zij elkaar zondag om 20.00 uur ontmoeten.