donderdag, mei 9, 2024
HomeWorld Cup 2022Swarts' uitglijder beslist: Nederland door naar kwartfinales

Swarts’ uitglijder beslist: Nederland door naar kwartfinales

Nederland is door naar de kwartfinales van het WK dankzij een 2-0 overwinning op Zuid-Afrika, dat vooral in de eerste helft veerkrachtig was.

Bondscoach Andries Jonker voerde één wijziging door ten opzichte van de 7-0 overwinning op Vietnam in de laatste groepswedstrijd: Beerensteyn keerde terug in vorm na blessureleed en verving Snoeijs (bank) in de aanval.

Zuid-Afrika’s coach Desiree Ellis voerde ook één wijziging door ten opzichte van de 3-2 overwinning op Italië, waarmee ze hun plaats in Groep G achter Zweden veiligstelden: Biyana in plaats van Moodaly.

Roord scoort – Zuid-Afrika heeft blessureproblemen

Oranje nam vanaf het begin het initiatief, maar Zuid-Afrika verstopte zich niet en was altijd op zoek naar tegenaanvallen via de slimme en lastige Kgatlana. Toch namen de Europese favorieten al vroeg een voorsprong: Ramalepe redde uit een hoekschop, maar Roord stofte van dichtbij moeiteloos af (9e minuut).
Op één uitzondering na – van de Donk slaagde er niet in de bal langs doelman Swart te werken (28) – had Oranje weinig doelpunten op zijn naam staan. Kgatlana was daarentegen steeds gevaarlijk: haar twee beste kansen kwamen met een schot uit een scherpe hoek (12) en vlak voor rust twee keer binnen enkele seconden op doelman van Domselaar (45.+1).

De Zuid-Afrikanen hadden ook pech: Seoposenwe en Mbane liepen allebei ernstige blessures op in de eerste helft, waardoor Ellis voor rust twee wissels moest doorvoeren.