vrijdag, april 26, 2024
HomeMotorsportsMotoE Mugello 2022: Dominique Aegerter behaalt tweede zege van het seizoen

MotoE Mugello 2022: Dominique Aegerter behaalt tweede zege van het seizoen

UPDATE: Dominique Aegerter wint zaterdag de MotoE-race tijdens de Grand Prix van Italië – Zwitserse rijder breidt leiding in wereldbeker uit

Tweede MotoE seizoensoverwinning op rij. Nadat Dominique Aegerter (IntactGP) de tweede race in Le Mans had gewonnen, won de Zwitser ook de eerste race in Mugello. Aegerter won in Italië voor Matteo Ferrari (Gresini) en Andrea Mantovani (RNF) (uitslag van de race).

UPDATE, 19:35: Mantovani is met terugwerkende kracht gediskwalificeerd omdat de bandenspanning van zijn elektrische motorfiets onder de voorgeschreven limiet lag.

De race werd ingekort van zes naar vijf ronden. Vanwege de regendruppels, werd het een regenrace verklaard. Toch startte iedereen met slicks, want de baan was droog. Totdat “San Donato” pole setter Aegerter werd over-versneld door twee rijders.

Kevin Zannoni (SIC58) nam de leiding voor Ferrari en Aegerter. De Zwitser verloor ook een positie aan Niccolo Canepa (RNF) in de eerste paar bochten, waardoor het een Italiaanse driedubbele voorsprong werd.

Maar in “Scarperia” was er plots chaos en Aegerter lag aan het einde van de eerste ronde aan de leiding. Eric Granado (LCR) kwam in positie en haalde Aegerter in de tweede ronde in. Achter het duo, Ferrari handhaafde zich op de derde plaats.

In ronde 3 viel Aegerter Granado aan en nam de leiding weer over. Maar de slipstream speelde een grote rol op het lange rechte stuk – vergelijkbaar met Moto3. Aegerter werd ingehaald door Ferrari, Marc Alcoba (Aspar) en Granado. Een ronde later draaide het om.

Aegerter profiteerde van de slipstream en remde zich een weg naar de binnenkant van “San Donato” en terug naar voren. Daarmee begon de Zwitser vooraan aan de laatste ronde. Daardoor bleef Aegerter foutloos en stond geen enkele aanval van Ferrari toe.

De Zwitsers draaiden de rechte lijn op met nog een paar meter te gaan. Dat was genoeg! Aegerter kwam 0,033 seconden voor Ferrari over de eindstreep en vierde zijn tweede MotoE-seizoensoverwinning. “Fantastisch om weer gewonnen te hebben,” juichte Aegerter.

“Ik denk dat ik er nu in totaal zeven op rij gewonnen heb, vijf Supersport races en twee MotoE races. Dat is ongelooflijk, natuurlijk, maar het was niet gemakkelijk vandaag. Er was motregen op het rooster. “

“Maar vijf minuten voor de start kregen we plots te horen dat we voor slicks moesten gaan. We wisten niet precies hoe nat de baan zou zijn. In de laatste ronde slaagde ik erin aan te vallen en scoorde opnieuw 25 punten. Vandaag ging de hartslag wel flink omhoog.”

Granado miste op het nippertje het podium op de baan als vierde. Daardoor vergrootte Aegerter zijn voorsprong op de Braziliaan in de wereldbeker aanvankelijk tot 20 punten. Na Mantovani’s diskwalificatie en Granado’s opwaardering naar P3, is het 17 punten.