zaterdag, april 27, 2024
HomeMotorsportsMoto2 race Qatar: Fermin Aldeguer maakt de hattrick compleet

Moto2 race Qatar: Fermin Aldeguer maakt de hattrick compleet

Fermin Aldeguer pakt zijn derde overwinning op rij in Qatar en laat de Kalex-concurrentie oud lijken – close duels voor de tweede en vierde plaats

Fermin Aldeguer is goed op dreef: na Thailand en Maleisië vierde de Boscoscuro-coureur ook een superieure overwinning in de Moto2-race in Qatar en maakte daarmee zijn hattrick compleet. Manuel Gonzalez behaalde zijn eerste podiumplaats op de tweede plaats en versloeg Aron Canet nipt met de derde plaats.

“Dat was weer een ongelooflijke race, ook al was het vandaag een compleet andere race”, vatte racewinnaar Aldeguer samen. “Ik maakte een klein foutje in de eerste bocht, maar ik wist dat mijn racetempo sterk was.”

“Ondertussen was ik eigenlijk alleen maar gefocust op een top drie-finish, maar ik bleef pushen en werd steeds beter. Nu ben ik natuurlijk erg blij. Veel dank aan het team voor hun harde werk dit weekend om de juiste set-up te vinden. Ook dank aan mijn familie thuis.”

Roberts aanvankelijk aan de leiding vanaf pole

Er stonden 18 ronden op het programma voor de verlichte race op het Lusail International Circuit. Filip Salac kon niet deelnemen na een technisch probleem in de opwarmronde.

Joe Roberts startte voor het eerst sinds 2020 vanaf poleposition. Celestino Vietti en Canet deelden rij één met hem. Aldeguer, al de dominator in de trainingen, stond vierde op de grid. Moto2-wereldkampioen Pedro Acosta startte de voorlaatste race van dit Moto2-seizoen vanaf de zevende positie.

Roberts nam bij de start de leiding voor Vietti. Aldeguer schoof op naar de derde plaats. Het ging achteruit voor Acosta, die in de eerste paar bochten terugviel naar de 13e plaats.

Canet pakt Roberts, Aldeguer verliest

In de eerste ronde vocht Canet zich naar de tweede plaats en viel even later Roberts aan om de leiding te nemen. Aldeguer verloor een paar posities na een foutje en viel terug naar het einde van de top 10. Vietti verloor ook terrein en zat alleen aan de leiding.

Vietti verloor ook terrein en lag na drie ronden nog maar op de vijfde plaats. Jake Dixon en Manuel Gonzalez hadden hem ingehaald. Samen met Canet en Roberts konden ze aanvankelijk in een groep van vier wegrijden van de rest van het veld.

Eenmaal voorbij Vietti zette Tony Arbolino de achtervolging in. Aldeguer kwam echter al van achteren dichterbij. Hij toonde een sterk tempo na zijn vroege fout, haalde Arbolino in en dichtte het gat naar voren. Daar maakte Aldeguer de ene na de andere beweging en nam de leiding in ronde 9

Aldeguer vooraan

De Boscoscuro-rijder bouwde meteen een voorsprong op toen de race begon. Canet, Gonzalez en Dixon vochten tevergeefs om hen in te halen. Roberts viel steeds verder terug in deze fase van de race. Hij bevond zich achterin de top 10 met Vietti, terwijl Arbolino na een rijfout was teruggevallen naar de elfde plaats.

De rest van de race reed Aldeguer alleen voorop. De enige die in de buurt kwam van zijn tempo was Gonzalez. Hij haalde Dixon en Canet in en pakte de tweede plaats. Het gat naar voren was echter al twee seconden.

Aan de finish groeide de voorsprong van Aldeguer zelfs tot 2,643 seconden, wat ook te danken was aan een laat duel tussen Gonzalez en Canet om de tweede plaats. De laatste zette de druk op en viel Gonzalez meerdere keren aan in de laatste ronde. Uiteindelijk werd Canet echter met slechts negen duizendsten verslagen

Krappe duels in de slotfase

De strijd om de vierde plaats was ook weer close. Ai Ogura en Dixon wisselden verschillende keren van plaats. Uiteindelijk kwam Ogura met 0,040 seconde aan het langste eind.

Vietti schoof in de laatste ronden op naar de zesde plaats. Somkiat Chantra eindigde als zevende. Wereldkampioen Acosta moest genoegen nemen met de achtste plaats. Daarachter maakten Alonso Lopez en Arbolino de top 10 compleet, met Roberts als elfde.

Darryn Binder scoorde twee punten voor het Duitse IntactGP-team op de 14e plaats. Zijn teamgenoot Lukas Tulovic crashte in de achtste ronde van de race en zag de geblokte vlag niet.