vrijdag, april 26, 2024
HomeMotorsportsMoto2-kwalificatie Motegi: Canet beheerst regenchaos en rijdt naar pole

Moto2-kwalificatie Motegi: Canet beheerst regenchaos en rijdt naar pole

Aron Canet domineert natte kwalificatie op Motegi – regen zorgt voor lange onderbreking – Marcel Schrötter faalt al in Q1

In een kwalificatie die lange tijd onderbroken moest worden vanwege hevige regen, heeft Aron Canet zijn derde pole position van dit Moto2-seizoen veiliggesteld. De Kalex-coureur degradeerde zijn merkgenoten Jake Dixon en Tony Arbolino op Motegi met ruime voorsprong naar de tweede en derde plaats.

Voor zijn polesucces moest Canet er echter eerst aan geloven in Q1. Sam Lowes, Celestino Vietti en Marcel Schrötter waren ook van de partij in de eerste kwalificatie. Schrötter’s teamgenoot Jeremy Alcoba veroorzaakte een vroege crash in bocht 4. Even later werd ook Lowes, die het al moeilijk had, geraakt.

Hij worstelt nog steeds met zijn arm en schouder na een lange blessurepauze. Hij werd een keer over het stuur gekatapulteerd in de Q1 crash, maar leek in orde te zijn.

In het klassement stond Lowes derde op het moment van de crash, maar viel terug naar de tiende plaats. Canet toonde de sessie. Barry Baltus, Keminth Kubo en Cameron Beaubier stelden de resterende plaatsen veilig voor een late Q2 entry.

Schrötter kwam niet verder dan de zevende plaats in Q1. Dat betekent de 21e plaats op de grid voor de race van morgen. Hij was meer dan een halve seconde verwijderd van de laatste Q2 plaats. Vietti bleef ook steken in Q1 na zijn crash. Hij zal morgen vanaf de 22e plaats moeten starten.

Maar Aldeguer verloor zijn snelste ronde door gele vlaggen en viel terug naar de zesde plaats. Dixon schoof op naar de tweede plaats, maar had al een achterstand van 0,730 seconden. Tony Arbolino completeerde rij één. Achter hen kwalificeerden Somkiat Chantra Filip Salac en Aldeguer zich voor rij twee.

Jorge Navarro werd zevende ondanks een late crash. Q1-rijders Beaubier, Kubo en Baltus volgden op de overige top-10 plaatsen. Wereldkampioen Augusto Fernandez eindigde als elfde, terwijl zijn rivaal Ai Ogura niet beter was dan dertiende.

Update 10:30: De wedstrijdleiding veranderde toch van gedachten en gaf Aldeguer zijn snelle ronde terug. Daardoor schuift de Boscoscuro-coureur op naar de tweede plaats op rij één. Iedereen achter hem verliest een positie.