donderdag, maart 28, 2024
HomeUEFAMooie zet leidt tot succes: Xhaka verlost Arsenal

Mooie zet leidt tot succes: Xhaka verlost Arsenal

Arsenal FC heeft PSV Eindhoven met 1-0 verslagen in een Europa League replay, wat tevens de achtste opeenvolgende overwinning van de Gunners was in een competitieve wedstrijd.

Arsenal coach Mikel Arteta gebruikte rotatie voor de wedstrijd, die aanvankelijk werd afgelast na het overlijden van de Britse koning Elizabeth II. In vergelijking met de 1-0 zege op Leeds United in de Premier League stonden opnieuw slechts vijf spelers – Gabriel, Tomiyasu, Xhaka, Saba en Gabriel Jesus – in de basiself.

Eindhoven-trainer Ruud van Nistelrooy stelde daarentegen exact dezelfde basiself op die in het weekend thuis met 6-1 van FC Utrecht in de Eredivisie had gewonnen.

Superior Gunners lack penetrative power

The Gunners namen meteen het initiatief en liepen de bal door de eigen gelederen. Eindhoven daarentegen nam een afwachtende houding aan en loerde op de tegenaanval, maar kwam nauwelijks in de buurt van het strafschopgebied en kreeg daardoor in de hele eerste helft geen duidelijke kans op doel.

Arsenal domineerde, maar miste de ultieme consistentie in en rond het strafschopgebied van PSV. Toch waren er goede mogelijkheden: Gabriel miste eerst nipt (20e) en wist vervolgens doelman Benitez niet te verslaan (30e). Ook een vrije trap van Fabio Vieira miste net het doel (42e) – en zo ging het doelpuntloos de kleedkamer in.

Benitez weer – Xhaka breekt de ban

Na de pauze stond Eindhoven ineens wat hoger, zodat er prompt een wat opener spel ontstond. Simons had de beste kans van zijn ploeg om te scoren voor PSV (54e). Arsenal bleef echter gevaarlijker. Jesus en Saka slaagden er twee keer niet in Benitez te verslaan (53e, 54e). Het was lang het duel van de Gunners tegen de Argentijnse PSV-doelman, die in de 61e minuut ook redde op Jesus.

De gemakzucht van Arsenal betaalde zich bijna uit toen Turner voor de eerste keer moest ingrijpen bij een geblokt schot van Simons (69e). Kort daarna wisten de Londenaren de leiding te nemen: nadat invaller Ödegaard en Saka hadden samengewerkt, scoorde Xhaka om er 1:0 van te maken (71.). Benitez redde nog twee schoten van Martinelli en Saka (79e, 83e), terwijl de pass van Sangaré in de 82e minuut de vrijlopende Joker de Jong miste, zodat een grote kans al verkeken was. Het bleef dus bij een nipte, maar niettemin zeer verdiende 1-0 overwinning voor de Gunners.

Gunners: Tweede plaats veilig, groepswinst lonkt

Arsenal vervolgt zijn campagne zondag met een uitwedstrijd bij Southampton FC (15.00 uur), terwijl PSV een half uur eerder op bezoek gaat bij FC Groningen. De twee teams ontmoeten elkaar volgende week in de Europa League op donderdag (18.45 uur) opnieuw in Eindhoven.