zondag, mei 5, 2024
HomePremier LeagueMcTominay scoort twee keer: Manchester United trotseert de critici

McTominay scoort twee keer: Manchester United trotseert de critici

Manchester United versloeg Chelsea FC met 2-1 na weer een moeilijke week. McTominay schitterde opnieuw als doelpuntenmaker in de thuisoverwinning van de Red Devils

Na een turbulente week, met onder meer de uitsluiting van verschillende journalisten van de persconferentie, moesten Manchester United en manager Erik ten Hag zich na de 1-0 nederlaag bij Newcastle richten op de thuiswedstrijd tegen Chelsea FC. De dreigende uitschakeling uit de Champions League had ook geleid tot een aanzienlijke toename van kritiek op het team. De Nederlander koos voor vier wijzigingen en zette Rashford naast Wan-Bissaka, Mainoo en Martial op de bank. Lindelöf, Amrabat, Antony en Höjlund verhuisden naar de basiself.

De bezoekers uit West-Londen stonden er voor de aftrap beter voor. Chelsea-coach Mauricio Pochettino voerde twee wijzigingen door ten opzichte van de recente 3-2 zege op Brighton: Cucurella verving Badiashile (bank), Palmer nam de plaats in van de met geel-rood geschorste Gallagher.

Bruno Fernandes mist vanaf de stip – McTominay opent de score

De wedstrijd op Old Trafford begon met veel aanvallende actie – en bijna een vroege voorsprong voor de thuisploeg. Nadat Höjlund er niet in slaagde Chelsea-doelman Sanchez (4e) te verslaan, miste Bruno Fernandes vijf minuten later een penalty tegen de Spanjaard. Chelsea’s Fernandez had eerder Antony op de voet geraakt in het strafschopgebied en Christopher Kavanagh wees naar de plek na een VAR-controle.

De Rode Duivels waren echter niet van slag door de gemiste penalty en namen de leiding in de 19e minuut. McTominay’s schot met de linkervoet vond zijn weg naar het net – het vierde doelpunt van de verdedigende middenvelder van het seizoen.

Palmer vindt de opening

Daarna bleef het spel onrustig en kregen beide ploegen binnen een paar minuten weer noemenswaardige kansen. In de 32e minuut miste McTominay twee keer achter elkaar de kans op zijn gelijkspel tegen Sanchez. Even later hadden ook Jackson (33) en Mudryk (36) geen succes aan de andere kant.

De vermakelijke eerste helft eindigde met Palmer, die Lindelöf op de rand van het strafschopgebied niet afdoende kon stoppen. United-doelman Onana strekte zich, maar kon de precieze treffer rechtsonder niet voorkomen (45′).

McTominay knikt er een brace in

Aangemoedigd door de gelijkmaker kwam Chelsea sterk uit de startblokken, maar Jackson miste de eerste kans van de tweede helft (49′). Het tij keerde echter weer – vanaf dat moment zetten de gastheren duidelijk weer de toon. Nadat Garnacho (55′) en Antony (61′) allebei ternauwernood hadden gemist om er 2:1 van te maken, speelde Garnacho de bal perfect naar McTominay in de 70e minuut. De doelpunten makende middenvelder won een duel met Colwill bij de tweede paal en kopte de winnende treffer binnen.

In de slotfase van de wedstrijd waren er nog meer gevaarlijke schermutselingen van beide kanten, maar er vielen geen doelpunten meer. Garnacho miste twee keer vanuit kansrijke posities (74′ en 80′), terwijl noch Fernandez (85′) noch invaller Broja (90.+1) nog laat op het scorebord konden komen voor de Blues.

De overwinning van de Red Devils was over het geheel genomen een goede overwinning dankzij hun duidelijke overwicht in termen van kansen en zorgde ervoor dat de teams acht punten uit elkaar bleven in de ranglijst. Manchester United vervolgt zijn Premier League-campagne aanstaande zaterdag met een thuiswedstrijd tegen AFC Bournemouth (16.00 uur). De volgende dag spelen de Blues tegen Everton FC (15.00 uur).